Веселими та безтурботними є шкільні роки, але в житті кожного наступає момент, коли необхідно прийняти для себе одне з найважливіших рішень – вибрати професію.

Дата: 01.11.2019 12:28
Кількість переглядів: 562

Вибір професії, вступ до самостійного трудового життя іноді називають другим народженням.

Від того, наскільки вірно людина обиратиме професію, залежить її подальше життя, її місце серед людей, у суспільстві, її фізичне та психічне здоров’я, радість та щастя життя, а також її матеріальний достаток.

Дорослий шлях у житті молодої людини починається з перехрестя, від якого розходяться не три дороги, як у казках, а п’ятдесят тисяч доріг – саме стільки зараз існує професій.

Обґрунтований вибір професії передбачає врахування інтересів, нахилів і здібностей того, хто обирає, а також потреби в кадрах.Фото без описуФото без опису

«Якщо ви по-справжньому вірите в те, що робите, не дозволяйте ніяким обставинам стримувати вас. Кращі в світі досягнення стали можливими не «ЗАВДЯКИ», а «ВСУПЕРЕЧ». Головне – робити свою справу». Дейл Карнегі.

Саме в цю чудову жовтогарячу осінню пору року завдяки ініціативі Бердичівського міського центру зайнятості були проведені профорієнтаційні заходи «Озвуч талант громаді» для жителів Гришковецької, Райгородоцької та Семенівської об’єднаних територіальних громад. Під час незабутніх зустрічей молодь розширила уявлення про світ і престиж професій, а мешканці громад підвищили мотивацію до праці.

У затишних дворах Гришковецької гімназії, Маркушівської та Семенівської шкіл серед теплого різнобарвно-золотавого листя були розташовані локації навчальних закладів, які демонстрували, на що здатні їх працьовиті руки та творча фантазія. Милували око та вражали своєю фантазійністю вироби школярів: хатинка їжака, святкові кошики з гарбуза, поробки з каштанів, шишок, фруктів та овочів, квіти з бісеру та паперу. Саморобний домовичок радісно та здивовано дивився великими очима на дійство, що розгорталося на шкільному подвір’ї.

Учні Бердичівського професійно-технічного училища №4 представили макет-схему реверсного пуску однофазного асинхронного двигуна, а також показали, що не тільки вміють осягати тонкощі професії, а й можуть товаришувати з мистецтвом та творчістю: справжні вироби мистецтва були представлені на виставці кованих виробів.

Представники Бердичівського професійного будівельного ліцею наголосили, що будівельна справа є однією з найважливіших та найзатребуваніших у сьогоднішньому житті. Будівельні професії зовсім не прозаїчні, як іноді здається, вони багатогранні і цікаві. Люди, які створюють красу та затишок на роки – трохи чарівники, адже їх праця належить сьогоденню та майбутньому. А дерев’яні вироби зберігають в собі тепло рук робітника. Здібна молодь презентувала традиційні та інноваційні технології штукатурення поверхні, оздоблення поверхні за допомогою різних інструментів.

Із захопленням присутні сприйняли виступ учнів Бердичівського вищого професійного училища – справжню театралізовану виставу. Учні у яскравих костюмах, наче справжні актори, у невеличкій виставі ознайомили з професіями, яких навчають у ліцеї: кухар, кондитер, офіціант, тракторист-машиніст, слюсар з ремонту сільськогосподарської техніки, водій автотранспортних засобів, касир торгового залу, адміністратор, черговий по поверху, покоївка та інші.

Привабливою та яскравою була експозиція творчих робіт студентів Бердичівського педагогічного училища: оригінальні, вишукані вироби зі шкіри, кави, аплікації з природних матеріалів, ляльки-мотанки, дивовижні картини з бісеру… Гості із задоволенням прийняли участь у майстер-класах з петриківського розпису та опановували техніки малювання.

Гучними оплесками супроводжувалися виступи артистів міського Палацу культури ім. О.Шабельника.

«У кожного з нас є заповітна мрія. Щоб вона стала реальністю, потрібен план, процес, персонал, наполегливість, терпіння і бажання». Джеффрі Гітомер.

Проведені заходи сприяли розумінню того, що вибір професії – це складний і відповідальний крок у житті кожного, тому його потрібно робити свідомо й обдумано. Необхідно визначити: що тебе цікавить у житті, до чого ти прагнеш, чим тобі подобається займатися, що б ти хотів робити, які професії тобі подобаються, які умови праці тебе приваблюють, що ти хотів би отримувати від своєї майбутньої професії?

За матеріалами Тетяни  Козубової,
фахівця  Бердичівського МЦЗ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь