Храмове свято у Гришківцях

Дата: 20.01.2020 09:13
Кількість переглядів: 657

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

18 січня парафія святої Агнеси в Гришківцях переживала храмове свято. Про життя і мучеництво св. Агнеси Римської, ім'я якої має парафія,  є надто мало точних історичних даних. Однак відомо, що загинула вона від меча за часів панування Діоклетіана, римського імператора  відомого як  жорстокого ненависника християн. Свята Агнеса - юна діва та мучениця, одна з найвідоміших римських святих, шанована як і католицькою, так і православною церквами. Традиційно Римсько-Католицька Церква відзначає спомин Святої Агнеси 21 січня. Римсько-католицький храм у Гришківцях спорудили відносно недавно. Цьогоріч парафія відзначала храмове свято на честь св. Агнеси у суботу, 18 січня. У кожного прихожанина була можливість духовно приготуватися до відпусту через таїнство покаяння. Сакраментальне таїнство покаяння – особливий обряд, який примушує людину задуматись над тим, як і що діяв впродовж якогось часу, усвідомити і оцінити власне життя. Було приємно спостерігати, як ранками впродовж підготовки до відпусту батьки і діти поспішали до храму. Безперечно, сила благословення Божого, розуміння ваги Слова Божого, дух чистоти і віри як відродження духовного притягує все більше сімей до храму.

   На урочистості святкування настоятель римсько-католицького храму у Гришківцях о. Андрій Ковалевський запросив єпископа помічника Київcько - Житомирської дієцезії  Олександра Язловецького. Перед храмом єпископа привітали парафіяни та настоятель. Було приємно бачити таку поважну релігійну громаду, священників, які у святкових одежах вітали присутніх.
Перед початком Святої Меси отець Андрій подякував парафіянам і сестрам, які служать при парафії, за підготовку до храмового свята.
    Його Преосвященство єпископ - помічник Олександр, очолив урочисту Святу Месу. Разом з єпископом служили настоятель парафії Святої Агнеси, декан Бердичівського деканату отець Андрій Ковалевський, настоятель парафії святої Варвари отець Роман Савицький і її вікарій отець Сергій Каганович, вікарій парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії отець Павло Ферко,  священики з Києва, Ружина та Макарова.

 Єпископ Олександр у проповіді  розповів декілька цікавих історій з життя святої Агнеси, а також поділився роздумами над євангельським уривком про скарб.
 Він звернув увагу присутніх на те, що для християн справжнім "скарбом є Ісус Христос", і цей досвід стає ще більш переконливим з віком, приносить людині справжнє щастя. «Хтось скаже, що нашим скарбом є наші заслуги, добрі вчинки, молитви, милостиня. Але на першому місці має бути Господь, якщо це не так, маємо Його там поставити, це не так складно», - зазначив проповідник.
Участь у Службі Божій взяла голова Гришковецької ОТГ Ірена Лісова.

         

          Участь у святковій Євхаристії узяли також прихожани з інших парафій Бердичева й навколишніх сіл Гришковецької громади.
На завершення Літургії усі заспівали подячний гімн «Те Deum». Відбулося виставлення Пресвятих Дарів та молитва. Після завершення Святої Літургії кожен присутній зміг отримати  молитовного ангела з рук єпископа Олександра.

Літургію доповнив чудовим співом молодіжний хор парафії святої Варвари з Бердичева. Суголосся людей поважного віку, молоді та дітей, священників та прихожан, поєднання релігійного співу та промови, зрозумілої кожному, надало урочистостям особливої атмосфери.

 

На своїй сторінці у Facebook, продовжуючи роздуми зі свята,  Ірена Лісова побажає: «Нехай це свято принесе Світло в кожну родину, затишок та Господню благодать…»

 

P.S.Сьогодні надзвичайно важливо уміти чути один одного.  Йдеться про потребу активно комунікувати з метою вироблення активної життєвої позиції, раціональної та свідомої поведінки у складному соціумі, щоб бути впевненим і успішним.

   Список своїх способів мати радість і щастя в житті означив Папа Римський Франциск, серед яких актуально звучить:

«Перестань бути негативним»,- бо потреба говорити зле про інших означає низьке відчуття самооцінки і замість підвищитися самим, тягнемо донизу інших. Швидко забути про негативні справи є здоровим.

«Працюй на користь миру» , бо живемо в  часи багатьох воєн, тому заклик до миру має бути сьогодні криком».

       22 січня, у День Соборності України,  у храмах Гришковецької громади молилися за мир і єдність на нашій , Богом даній, землі, у закладах освіти громади проводились флешмоби і урочистості, і, здається,  було чути слова духовного гімну:         

Боже великий, єдиний,

Нам Україну храни,

Волі і світу промінням

Ти її осіни.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь