Усе про пробацію

Дата: 19.02.2020 10:33
Кількість переглядів: 542

5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про пробацію", що визначив організаційно-правові засади для створення пробації  України.

       Головна мета пробації - забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. У суспільстві існує стереотип, що за злочин необхідно запроторювати у в'язницю. Але покарання колись закінчиться і правопорушник повернеться у суспільство після тривалого спілкування з такими самими злочинцями, без засобів існування, без розуміння, без підтримки. Чи багато людей мають бажання з ним зустрітися? Широка громадськість не володіє достатньою інформацією про те, що існують покарання без позбавлення волі для правопорушників, які не несуть загрози життю і здоров'ю людей. Ці покарання виконує служба пробації, яка не лише контролює поведінку таких правопорушників, але й допомагає їм зрозуміти і виправити свої помилки. У Бердичівському міськрайонному відділі за 2019 рік пройшло по обліку 301 особи (254 засуджених 47 порушників) та складено досудових доповідей щодо 21 обвинувачених осіб.

Які переваги пробації?

Для держави в цілому:

· зниження злочинності та кількості ув’язнених осіб;

· позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче (в 10-12 разів) для держави, ніж перебування особи на пробації;

· дотримання міжнародних стандартів та європейських цінностей.

Для суспільства:

· убезпечення громади від вчинення повторних злочинів;

· справедливе здійснення правосуддя: обрання покарання, необхідного і достатнього для виправлення.

Для особи, яка вчинила правопорушення:

· можливість змінитися без ізоляції від суспільства, підтримка на шляху до змін;

· збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді;

· збереження роботи та житла.

 

       Потрібно наголосити, що перспективи запобігання повторних злочинів набагато кращі, ніж після тривалого утримання у в'язниці за гроші платників податків! Так як пробація коштує платникам податків удесятеро дешевше ніж утримання у в'язниці, натомість перспективи виправлення на пробації набагато кращі! Виправлення правопорушників, які не становлять небезпеки життю і здоров"ю громадян  в умовах вільного суспільства під наглядом пробації більш ефективно ніж просто їхня ізоляція (95% клієнтів успішно проходять пробацію та не вчиняють повторних злочинів).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь