ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДІВ ПРИ ПІДОЗРІ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ

Дата: 11.05.2021 11:35
Кількість переглядів: 507

 

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДІВ ПРИ ПІДОЗРІ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ

1.  Власник  пасіки звертається до органів місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські ради, об’єднані територіальні громади, та ін.) з пропозицією щодо проведення комісійного обстеження пасіки  по засвідченню факту загибелі бджіл, обстеження території та проведення відбору зразків. 

2. В максимально короткі строки (до 2-х днів), комісія обстежує пасіку з метою засвідчення факту загибелі бджіл та проводить комісійний відбір зразків: 

- бджіл, які загинули та шматочок стільника (15 см х15 см) з свіжо принесеним нектаром, квітковим пилком та медом. У кожний відібраний зразок вкладають листок з написом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії та направляють на проведення дослідження.

- рослин з поля обробленого пестицидами. Зразки рослин відбирають по діагоналі  поля в 7-10 точках з однаковою відстанню між ними, вкладаючи листок з написом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії. 

3. За результатами проведеної роботи, члени комісії складають акт та оформляють супровідні документи на відібрані зразки (підмор, продукти бджільництва, рослини і ін.).

  4. Зразки відібраних проб підмору бджіл та продуктів бджільництва разом із супровідними документами для дослідження направляють до Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК або  в Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) та акредитовані лабораторії Держпродспоживслужби за місцем розташування.

5. Зразки відібраних рослин разом із супровідними документами, власник пасіки направляє у контрольно-токсикологічну лабораторію за місцем розташування. (акредитована лабораторія, Житомирська КТЛ).

6. У випадку підтвердження загибелі бджіл від отруєння пестицидами, власник пасіки із відповідними підтверджуючими документами може звернутися до суду у встановленому законодавством порядку. Шкода, заподіяна   внаслідок   порушення   законодавства  про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь