Пошук

Застосування РРО з 1 січня 2022 року!

Дата: 17.01.2022 13:43
Кількість переглядів: 211

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики у листі від 30.12.2021 р. № 04-32/10-2021/409504 роз'яснює проблемні питання застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року.

Для яких фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку, застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року не є обов'язковим.

Згідно пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Крім того, для платників єдиного податку другої - четвертої груп діють виключення, передбачені статтею 10 Закону про застосування РРО. На виконання вказаної статті Урядом прийнято постанову№ 1336, що передбачає умови та порядок ведення діяльності без застосування РРО (за умови використання ними розрахункових книжок та КОРО).

23 грудня 2021 року було внесено зміни до постанови № 1336, якими передбачено, що роздрібна торгівля на території села товарами (крім підакцизних товарів) фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, може здійснюватись без застосування РРО/ПРРО (за умови використання ними розрахункових книжок та КОРО).

Цей пункт не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:

  • така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об'єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
  • такими фізичними особами - підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;
  • сільськими радами та радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов'язкове застосування на території села реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

Але у разі перевищення річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) суми 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів), застосування РРО/ПРРО стане обов'язковим.

Також при здійсненні діяльності, що передбачена статтею 9 Закону, РРО/ПРРО не застосовується, розрахункова книжка та КОРО не ведеться.

Також у листі надано відповіді на запитання:

Чи повинні фізичні особи - підприємці, які є платниками єдиного податку, вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами?

Чи повинні фізичні особи - підприємці, які є платниками єдиного податку, вести облік доходів та витрат?

Продаж товарів з використанням мережі Інтернет. У якому випадку обов'язкове проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, а в якому випадку ні?

Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товарів з доставкою товарів через служби доставки?

Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товару з доставкою кур'єром продавця?

Як проводити розрахункові операції у разі продажу товарів з частковою оплатою, у тому числі при оплаті з розстроченням платежу?

Докладніше читайте за посиланням

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь