СПОЖИВАННЯ ГРИБІВ: 10 ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ

Дата: 25.09.2023 12:06
Кількість переглядів: 83

Фото без опису

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.


Гриби є доволі спецтфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор)Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому  тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Як не отруїтися грибами: 10 простих правил безпеки

1. Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
2.  Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
3. Не беріть занадто молоді чи старі гриби –  їх легко переплутати з отруйними.
4. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.
5. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.
6. Не куштуйте сирі гриби.
7. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
8. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
9. У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням – це небезпечно для життя!

10. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

 

Якщо все ж отруїлися грибами, правила першої допомоги наступні:

  • терміново телефонуйте до швидкої - 103;
  • прийміть сорбент;
  • промийте шлунок водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато води та прохолодного чаю.

 

Не експериментуйте з видами грибів, які вам здаються абсолютно їстівними, бо це можуть бути навіть досить небезпечні умовно Їстівні гриби!



Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

ДУ "Житомирський обласний центр

контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь