ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ГЕПАТИТ А
Гепатит А, більш відомий як «хвороба Боткіна», це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання забрудненої їжі, брудної води або під час близького контакту з хворим.
Гепатит А зберігається протягом тижня при кімнатній температурі в сухому середовищі, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Проте ВГА гине через 5 хв кип’ятіння.
Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість та втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея; блювота; неприємні відчуття в животі; важкість у правому підребер’ї; потемніння сечі; жовтяниця.
Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною в обов'язковий календар щеплень, вакцинація осіб проти вірусного гепатиту А проводиться за епідемічними показаннями.
Аби вберегти себе від захворювання необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
• ретельно мити фрукти й овочі перед приготуванням їжі;
• не використовувати воду з неперевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
• не купувати продукти на стихійних ринках;
• не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки;
• мити руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету.
Якщо особа помітила симптоми захворювання, рекомендовано негай звернутися до сімейного лікаря для подальшого лікування.
Центр громадського здоров’я України