ПОДАГРА: ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАХВОРЮВАННЯ

Дата: 23.01.2024 15:56
Кількість переглядів: 272

Фото без опису

   Пода́гра — хвороба,  яка  частіше за все характеризується постійними нападами гострого артриту:  почервонінням, чутливістю,  болем, набряком  суглоба.

   Класичним проявом  вважається ураження великого пальця ноги. Плюсневі міжфалангові суглоби в основі великого пальця — найбільш поширене місце ураження  (приблизно 50 % випадків).

   Проте  подагра може траплятися  і у вигляді  тофуса,  каменів у нирках або уратної  нефропатії. Вона виникає внаслідок підвищеного рівня сечової кислоти в крові. Сечова кислота кристалізується, а кристали накопичуються у суглобах, сухожиллях та навколишніх  тканинах.

   Для вчасного виявлення хвороби пацієнтові, який звернувся по медичну допомогу з гострим болем у суглобі, потрібен лише один аналіз для уточнення - необхідно визначити рівень сечової кислоти в крові.

   Аналіз бажано робити через  чотири тижні після першого нападу, адже в гострому періоді цей показник буде у нормі або навіть нижче, бо всі кристали у той момент знаходяться в порожнині суглоба.

Профілактика подагри

   • Щоб після першого нападу захворювання не розвивалося далі, потрібно дотримуватися дієти. Із раціону харчування слід виключити білкову  їжу – м'ясні продукти, деякі морепродукти (креветки, мідії),  сою,  сочевицю, горох, боби.

   • Необхідно дотримуватися питного режиму – на день випивати до 1,5-2 л рідини, вона буде виводити з організму сечову кислоту. З напоїв можна вживати фруктові, овочеві соки, неміцний чай, молоко, лужну мінеральну воду ("Лужанська", "Боржомі", "Поляна Квасова" – до 1 літра на день). Склянку соку або неміцного чаю рекомендується випивати перед  сном.

   • Слід обмежити вживання кухонної солі (до 5-6 г на добу – разом з тією, що міститься в продуктах)

   • Протипоказані   алкогольні напої.  Алкоголь перешкоджає виведенню сечової кислоти з організму, а  пиво містить велику кількість білку, що також може спровокувати напад хвороби.

   • Потрібно в достатній кількості  їсти цитрусові фрукти (хоча б один апельсин на день).

   • Варто уникати значних фізичних навантажень.

Будьте здорові!

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь