Безпечне використання пестицидів під час проведення сільськогосподарських робіт

Дата: 05.04.2024 08:18
Кількість переглядів: 272

Фото без опису

З початком польових робіт використання пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин знову набуває неабиякої актуальності, адже може нести в собі ризики для людини та довкілля. Кожного року правоохоронними органами фіксуються непоодинокі випадки порушення чинного законодавства при проведенні такого роду робіт, наноситься шкода рослинам, люди теж страждають, гинуть і бджоли та інші корисні комахи.

 

Тому важливо нагадати про те, що Законами України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про бджільництво», «Про систему громадського здоров’я», Державними санітарними правилами Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98, затвердженими наказом Міністерство охорони здоров’я України від 03.08.1998 №1, Порядком проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, ведення переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1996 №295 та іншими нормативними документами встановлено вимоги щодо використання пестицидів.

 

Для власної безпеки, здоров’я оточуючих та турботи про корисних комах важливо використовувати агрохімікати, що пройшли державні випробування та зареєстровані у державному реєстрі пестицидів».

 

Правила проведення безпечних обробок сільськогосподарських культур пестицидами:

· Суб’єкт господарювання повинен завчасно, не менше ніж за 2 доби до початку використання пестицидів (при виконанні авіаційно-хімічних робіт за 3 доби) сповістити населення, власників суміжних с/г угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів.

За допомогою медіа (радіо, преси, телебачення, оголошень, повідомлень від старости чи інших посадових осіб місцевого самоврядування) необхідно проінформувати населення про заборону ближче 1 км від місця обробок здійснювати с/г та інші роботи, випасати тварин, а також про необхідність вивезення пасік на відстань понад 5 км на період до 5 діб.

У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, мають бути встановлені попереджувальні написи. 

 

· Роботи з використанням пестицидів слід проводити у ранні ранкові (до 10:00) і вечірні години, при швидкості руху повітря 3-4 м/с, температурі повітря не вище +22°C. 

 

· Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням — 300 м.

 

· Категорично забороняється застосування пестицидів у межах першого поясу (суворого режиму) зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел господарсько-питного водопостачання. 

 

· Забороняється обробка полів 5 км від місць постійного перебування медоноснихпасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об’єктів природно-заповідного фонду; 1 км від населених пунктів, тваринницьких ферм і птахоферм.

 

Рекомендовані дії у разі порушення вказаних вище правил:

1. за допомогою фото -, відеофіксації, з залученням свідків зафіксувати факт порушення;

2. звернутися до поліції, для оперативного реагування та фіксації факту порушення;

3. звернутися до органу місцевого самоврядування з письмовою заявою, в якій документально підтверджений факт порушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь