Пошук

Деклараційна кампанія-2021: сума боргу (кредиту), прощена кредитором, підлягає декларуванню

Дата: 21.04.2021 12:10
Кількість переглядів: 325

Бердичівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області нагадує, що підходить до завершення кампанія декларування доходів громадян. Відповідно до  пп.164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України  до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий  платником податку  як додаткове благо. Отже, громадяни, які минулого року отримували такий вид доходу, мають його задекларувати  та сплатити відповідні податки.

Таким доходом, зокрема є  основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощена (анульована) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (в 2020 році – 1180 грн.75 коп.).

Згідно норм Податкового кодексу України, громадяни, яким у 2020 році  банк простив (анулював) борг по кредиту у сумі понад 1180 грн.75 коп.,  зобов’язані подати податкову   декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем реєстрації та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % і військовий збір за ставкою 1,5%.

Зверніть увагу, що за кредитом, отриманим на придбання житла (іпотечний кредит), платник податку має право на розстрочення податкового  зобов’язання терміном протягом 3-х років. Для  цього разом з декларацією  слід подати  заяву  в довільній формі, що містить  фактичні дані про суму прощеного  (анульованого) боргу (кредиту), підтверджену відповідними документами кредитора.

Граничний термін подання декларації настає 30 квітня поточного року. Сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 01 серпня 2021 року.

 

                                                           Бердичівська ДПІ  ГУ ДПС у Житомирській області             


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь