Вишиванка-символ українського народу!

Дата: 20.05.2021 12:12
Кількість переглядів: 30032

20 травня – День Вишиванки.

Вишивання сорочок з давніх давен увійшло в життя народу. Наш народ ставився до вишиванки як до святині. Вони передавалися з покоління в покоління, з роду в рід, береглися як реліквії.
Вишиванка — це символ здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, порядності й чесності, любові та святковості; крім того, вишиванка – це ще й оберіг. Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові-нареченому, чоловікові чи хлопцеві; дівчині чи заміжній жінці.

Вишиванка - не просто елемент етнічної одягу, це ціле багатство нації, яке несе у собі глибинний смисл.Вишиті орнаменти таять в собі зашифроване послання наших предків, які використовували вишиванку в якості оберега.

А що ж означають кольори вишиванки.
Червоний колір вишиванки символізує щастя, любов, достаток і веселощі. А надягали такі сорочки молоді дівчата, які приносили своєю красою радість оточуючим.

Білий - колір радості і світлих подій, тому вишиванки в таких тонах вважаються святковими.

Чорна вишиванка символ родючості і продовження роду.

Небесно-сині кольори - символ непорочності, тому найчастіше їх одягали дівчата ще до заміжжя. А насичені сині кольори вважалися найсильнішими оберегами людини.

Зелений- жіночий колір на українських вишиванках, він асоціюється з молодістю, красотою, безтурботністю і весною. Раніше вважали, що присутність зеленого кольору у вишивці спасає від природних стихій.

Золотий або жовтий- цей колір є символом меду і пшениці, благополуччя, достатку, багатства, і радості. Вишиванки з золотим і жовтим орнаментом допоможуть принести у ваше життя матеріальний достаток.

Багатобарвні орнаменти - Всі перераховані вище кольору вважаються традиційними для вишивки українського одягу та аксесуарів. Сьогодні натуральні барвники дозволяють створювати нитки численних кольорів: сіро-сині, світло і темно-коричневі, від світлих блакитних до глибоких темно-синіх, широка гама зелених і червоних відтінків. Багатобарвні орнаменти у вишивці рушників і одягу зустрічаються у всіх областях України. За допомогою різнокольорових ниток українські майстрині створюють чудові барвисті й унікальні орнаменти.

Що означають квіти і рослини на вишитій сорочці

Квіти в українській символіці можуть також послужити оберегом. Такі орнаменти виглядають красиво, але все не просто так.
Калина

В калині закладений глибокий сенс - це символ материнства, де кущ - мати, а ягоди - діти. Раніше такі сорочки носили виключно заміжні жінки. Дітям і молодим дівчатам калину на сорочках не вишивали.

Мак

Мак вважається надійним оберегом, що захищає від негативних сил і пристріту сім'ю і домашнє господарство. Червоний колір його квіток означає пам'ять про загиблих у боях родичів. Орнамент з маками на вишиванці молодої дівчини може означати, що в її родині є загиблий воїн, пам'ять про якого вона обіцяє зберігати вічно.

Виноград

Такий орнамент дуже популярний у вишивках північній і центральній Україні. Він більше властивий рушникам, але нерідко зустрічається і на вишиванках. Символ винограду позначає красу і радість сімейного життя, щастя від її поповнення.

Листя або гілка дуба

Дуб за старовинною слов'янської міфології є священним деревом язичницького бога-громовержця Перуна, тому він символізує чоловічу енергію, життєву силу, активний розвиток.

Що зашифровано в геометричних орнаментах

Всього в українській вишивці існує три види фігур: геометричні, рослинні та зооморфні (тварини).

Ромб з крапкою всередині - вінчальна символіка для нареченого і символ родючості. А для наречених на сорочках або сукнях вишивали хрестик або буква Х (символ врожаю).

Також до жіночих відносяться прямі лінії, змійки, знаки води у вигляді спіралі або хвиль. Все це вважається символом родючості і материнства.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь