Земельні відносини!!!

Дата: 27.06.2021 10:53
Кількість переглядів: 1107

Найпопулярніші запитання щодо зміни земельного законодавства після запуску ринку землі, а також про права покупців і продавців земельних угідь.

Правила перевірки продавців і покупців землі

Урядовці внесли зміни до порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Це, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, дасть можливість забезпечити правильну процедуру продажу і оформлення відомостей у реєстрі.

Також, за прогнозами очільника уряду, після відкриття ринку землі аграрії, які багато років працюють на ділянці, отримають переважне право її викупу. А усі угоди купівлі-продажу будуть перевірятися на дотримання вимог закону. Зокрема, перевірятимуть і покупців, які хочуть придбати землю, і продавців.

Продавців землі перевірятиме Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру. Перевірка стосуватиметься реальної приналежності землі тій особі, яка хоче її продавати.

А покупців землі перевірятимуть за багатьма пунктами:

встановлення особи;

встановлення бенефіціарного власника юридичної особи, яка хоче придбати землю;

перевірятимуть, чи не застосовувалися до покупця санкції згідно із законом "Про санкції";

перевірка на предмет можливого зв'язку з терористичною діяльністю;

наявність російського громадянства;

перевірка джерела походження грошей;

перевірка розміщення ділянки відносно державного кордону (не ближче ніж за 50 км);

перевірка загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності покупця (їх сумарна площа не має бути більшою за 100 га).

Дані для перевірки братимуть з Держреєстру прав на нерухоме майно; Державного земельного кадастру; Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; рішень РНБО; даних Держфінмоніторингу.

Покупці і продавці проходитимуть перевірку

Покупці угідь мають відповідати вимогам 130 статті Земельного кодексу України, зокрема бути:

а) громадянами України, зайнятими в аграрній галузі з досвідом роботи у сільському господарстві або тими, хто має диплом навчального закладу аграрного профілю.

б) юридичними особами, що володіють підприємствами, у яких установчими документами передбачено заняття сільськогосподарським виробництвом.

Після перевірки покупця нотаріус складатиме протокол про те, що особа відповідає усім вимогам, висунутим державою, і має право стати учасником ринку землі. Але якщо після укладення угоди купівлі-продажу виявиться, що покупець насправді не відповідає таким вимогам, держава оскаржить незаконну оборудку в суді і конфіскує придбану землю. 

Новини за темою: В уряді пояснили, як контролюватимуть ринок землі

Головні запитання щодо функціонування ринку землі

Які землі можуть продаватися з 1 липня 2021 року? Згідно із законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" від 31.03.2020 з 1 липня можуть продаватися лише угіддя сільськогосподарського призначення приватної форми власності.

Але є винятки – громадяни можуть викупити землю, яка належить їм на праві постійного користування, на праві довічного успадкованого володіння або оренди (якщо така оренда виникла шляхом переоформлення права постійного користування до 2010 року), з державної або комунальної власності, якщо такі землі були надані їм для ведення фермерського господарства. 

Як змінити цільове призначення земельної ділянки за межами населеного пункту? Зміна цільового призначення земель за межами населених пунктів проходитиме через розробку землевпорядної документації, або у спрощеному порядку – із волевиявленням особи, якщо був розроблений і затверджений комплексний план просторового розвитку громади. Цільове призначення може бути змінене лише в межах дозволених видів використання земель, встановлених комплексним планом просторового розвитку громади. 

Пріоритетне право на купівлю землі матимуть аграрії

Як передаватимуться земельні ділянки з невизначеним статусом із державної у комунальну власність? Усі землі за межами населених пунктів уже перейшли в комунальну власність із моменту набрання чинності Законом № 1423-ІХ про вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (після 27 травня 2021 року). Винятком є ділянки, право державної власності на які вже зареєстровано. У такому випадку для переходу державної землі у комунальну власність треба внести відповідні зміни до Реєстру речових прав за заявою громади.

Як землі с/г призначення передаватимуться територіальним громадам? Правила аналогічні з попереднім пунктом.

За межами населених пунктів землі промисловості та водного фонду теж переходять у розпорядження громад? Так, окрім тих, що перебувають у постійному користуванні державних підприємств, на яких розташовані нерухомі об’єкти права державної власності. 

Як будуть розпоряджатися землями водного фонду? Таке розпорядження здійснюється громадами або органами державної влади. Землі водного фонду можуть бути передані в оренду разом із розташованим на них водним об’єктом за результатами земельного аукціону.

Які повноваження зараз мають громади щодо самоврядного контролю у земельній галузі? Самоврядний контроль скасовується, але після введення в дію відповідних положень Закону № 1423- ІХ (з 26 травня 2022 року) виконавчі ради громад отримають низку функцій держконтролю: повноваження з контролю за самовільним зайняттям земель, їх використанням за цільовим призначенням, боротьби з бур’янами.  

Чи потрібні додаткові угоди про заміну сторін у договорах оренди на землі с/г призначення, які Головне управління передало в комунальну власність територіальним громадам? Укладати додаткові угоди необов’язково, але вони можуть бути укладені за домовленістю сторін.

Чи існує програма з обліку земель і землевласників для застосування у територіальних громадах? Щоб вести облік земель і землекористувачів, громада має створити власний геопортал. Відповідно до Закону № 711, який набуває чинності 24 липня 2021 року, дані комплексного плану просторового розвитку громад будуть опубліковані у відкритому доступі на геопорталах громад, національному геопорталі та інших геопорталах, обраних громадою. На розробку таких планів передбачається виділення субвенції з державного бюджету України.                                                           Як громаді обчислити площу або проінвентаризувати польові дороги та укласти договори оренди? Необхідно звернутися до сертифікованого землевпорядника для виготовлення землевпорядної документації, зареєструвати ці ділянки у Державному земельному кадастрі, а права на них — у Державному реєстрі речових прав. Після цього можна буде передати їх в оренду землекористувачам.

Чи мають переважне право на отримання земельної ділянки у власність жителі громади? Ні, не мають. 

Які повноваження сільської ради розширяться у сфері охорони і раціонального використання земель громади? Згідно з законом № 1423, відповідні положення якого набирають чинності 26 травня 2022 року, після затвердження комплексного плану просторового розвитку громади у разі прийняття радою такого рішення виконавчі органи громади можуть отримувати повноваження держконтролю у сфері охорони і використання землі за дотриманням цільового призначення ділянок, щодо самовільного зайняття і забур’янення.

Чи можна отримати в оренду чи власність землі історико-культурного призначення? Землі історико-культурного призначення передаються в оренду, враховуючи режимність їх використання, і без зміни цільового призначення. 

Які повноваження інспектора з контролю за використанням земель у територіальній громаді? Повноваження інспектора визначаються відповідно до закону "Про державний контроль за використанням та охороною земель". 

У якому форматі можливі земельні торги? Після підписання президентом законопроекту № 2195 земельні торги проводитимуться виключно в електронному форматі. 

Землю продаватимуть виключно на торгах

Як громаді отримати копії укладених Держгеокадастром договорів оренди на землю, передану у комунальну власність? Громада може надіслати запит до територіального управління Держгеокадастру.

Коли у кадастрі з’являться дані про всі ділянки, зареєстровані до 1 січня 2013 року? Законом про протидію рейдерству Кабміну було доручено до 1 січня 2022 року забезпечити складання електронних документів з даними про результат робіт із землеустрою, за якими здійснювалося формування земельних ділянок, та правовстановлюючих документів на земельні ділянки, речові права на які зареєстровано до 1 січня 2013 року, але дані про які відсутні у Державному земельному кадастрі, а також здійснення державної реєстрації таких ділянок. Якщо такої документації немає або вона не містить потрібних даних, потрібно провести відповідні роботи із землеустрою.

Як бути з проблемою накладання земельних ділянок? Закон про Державний земельний кадастр визначає порядок виправлення помилок у відомостях, зокрема, і проблеми накладання ділянок землі. Якщо помилку можна виправити без змін метричних характеристик ділянки, це може зробити кадастровий реєстратор без розробки документації із землеустрою. В інших випадках виправлення здійснюється з розробкою відповідної документації. 

Куди звертатися після виявлення порушень у правилах землекористування? У такому випадку необхідно звернутися до ради територіальної громади, державного інспектора з використання і охорони земель, інспектора громади з використання та охорони земель або до Державної екологічної інспекції України.

Який податок із доходів фізичних осіб, військовий збір і земельний податок платитимемо після 1 липня 2021 року? Ані розміри, ані види податків та зборів після 1 липня в Україні не зміняться. 

Джерело:PNK.TV

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь