Протидія домашньому насильству

Дата: 01.12.2022 15:41
Кількість переглядів: 240

Фото без опису

Безоплатна правова допомога: зупинимо домашнє насильство! 

Війна в Україні загострила ризики, пов'язані із проявом домашнього насильства. Події, зумовлені наслідком емоційного та економічного напруження лише посилюють такі кризові стани суспільства, в якому домашнє насильство перетворюється на тему “сімейної справи”. Однак війна не є і не може бути причиною виправдання цього явища. Будь-яке насильство стосовно людини — є порушенням її прав та тягне за собою юридичну відповідальність.

Алгоритм дій для постраждалих від домашнього насильства є завжди індивідуальним у кожному конкретному випадку. Однак обізнаність своїх прав та знання правового захисту від домашнього кривдника —це  ті речі, які мають забезпечити дієвий механізм захисту від домашнього насильства постраждалим, формуючи нульову толерантність до прояву таких протиправних діянь у суспільстві в цілому.

 У будь-якому випадку притягнення кривдника до адміністративної або кримінальної відповідальності це закономірна послідовність наслідку прояву домашнього насильства. Повідомляти про випадки подібного злочину ще важливо тому, що замовчення факту протиправних діянь породжує поняття безкарності за вчинений злочин. А це у свою чергу надаватиме кривднику можливість продовжувати скоювати нові злочини.

Відтак, першим кроком боротьби із домашнім насильством є безпосереднє розуміння, що із постраждалою особою відбувається саме домашнє насильство. Для цього явища характерна повторюваність, певна систематичність, що може сягати декількох років, або ж, навіть, десятиліть.

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначає декілька видів домашнього насильства. Так, під поняттям фізичного насильства розуміються стусани, ляпаси, нанесення побоїв, заподіяння інших тілесних ушкоджень, або ж незаконне позбавлення волі, залишення в небезпеці. Психологічне насильство виражається у вигляді погроз, приниження, образ або ж переслідування. Сексуальне насильство полягає у вчиненні будь-яких дій сексуального характеру без згоди особи, або здійснення їх у присутності дитини, чи – стосовно дитини незалежно від її згоди. Економічне насильство полягає у позбавленні особи житла, їжі, коштів, документів, чи іншого майна або можливості користуватися ними, заборону працювати чи навчатися, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації та інші правопорушення економічного характеру.

Домашнє насильство може виникати в межах сім’ї незалежно від факту спільного проживання. Відтак, суб’єктами такого злочину можуть бути: чоловік щодо своєї дружини, у тому числі колишньої/го, дорослі діти щодо батьків, або ж батьки щодо дітей, люди, пов’язані спільним проживанням та веденням господарства, навіть якщо не є родичами.

Постраждала особа має право звертатися до правоохоронних органів і суду з метою притягнення кривдника до відповідальності, застосування до нього спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству. Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до заходів, що застосовуються до кривдника у випадку прояву домашнього насильства належать: винесення термінового заборонного припису, обмежувального припису, або ж направлення його на проходження Програми для кривдників, чи взяття на профілактичний облік та проведення профілактичної бесіди.

Безумовно, першим і важливим кроком постраждалої особи має бути офіційне звернення до поліції із написанням заяви про вчинення насильницьких дій стосовно неї. На підставі такої заяви працівник поліції може оформити адміністративний протокол відповідно до статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення із винесенням термінового заборонного припису строком до 10 діб. На час застосування такого припису кривднику буде заборонено перебувати із постраждалою особою, наближатися, спілкуватися або ж телефонувати до неї.

Припис забезпечує постраждалій особі час та можливість звернутися до суду для отримання обмежувального припису, а також є підставою для поставлення кривдника на профілактичний облік.

У разі потреби постраждалим від домашнього насильства можуть надаватися тимчасовий притулок для їх безпечного розміщення.

На сьогодні також існує мобільний застосунок, розроблений Міністерством внутрішніх справ України,  який дає можливість постраждалій особі викликати та отримати допомогу без телефонного дзвінка, а також робити фото та відео й отримати інформацію про служби підтримки.

Постраждалі від домашнього насильства мають право на безоплатну правову допомогу юриста або отримати призначення адвоката за рахунок держави. Звертаючись до системи безоплатної правової допомоги постраждалі від домашнього насильства можуть також отримати правові послуги для розірвання шлюбу, стягнення аліментів, поділу спільного майна, представництва у кримінальному проваджені, тощо.

У разі виникнення додаткових запитань можна звертатися до контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером телефону – 0-800-213-103, або звернутися до Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Бердичів, вул. Чорновола, 9, телефон: (068)291-9018.

Зупинимо домашнє насильство разом!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь