Пошук

Ще одна успішна справа в Бердичівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної допомоги

Дата: 05.01.2023 21:25
Кількість переглядів: 110

Клієнта системи БПД захистили від безпідставного обвинувачення щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди

До Бердичівського місцевого центру БВПД пані Галина зверталася вже не вперше. Конфліктні ситуації, що виникали між нею та її сусідом змушували її звертатися до центру правової допомоги не одноразово. Однак цього разу її візит супроводжувався глибоким занепокоєнням щодо ситуації, що склалася між нею та її сусідом, в результаті якої той подав проти неї позовну заяву до суду про стягнення матеріальної та моральної шкоди.

Жінка розповіла, що вона та її сусід проживають у одному приватному будинку, який не розподілений фактично, має два різні входи але спільне подвір`я. Склалися такі відносини, що їм важко знаходити порозуміння один із одним, тому конфліктні ситуації виникали у них досить часто. Завжди спірним було питання розміщення автомобіля сусіда біля порогу пані Галини.

Одного разу, під час фарбування паркану, пані Галині стало зле. Жінка випустила стакан із фарбою з рук, яка частково потрапила на автомобіль, що знаходився занадто близько біля її порогу. При цьому пані Галина наголошувала, що умислу пошкодити автомобіль вона не мала, тому самостійно, ватним диском, змоченим у рідині для зняття лаку, вона змила залишки фарби, що потрапили на автомобіль, вибачившись перед сусідом.

Останній же, без особистого пред’явлення будь-яких претензій, подав проти пані Галини заяву до суду із вимогою відшкодувати матеріальну та моральну шкоду внаслідок пошкодження автомобіля.

Центр правової допомоги для захисту інтересів пані Галини призначив адвоката Василя Григоровича Рися, який співпрацює із системою безоплатної правової допомоги. Ознайомившись із матеріалами справи та оцінивши саму ситуацію адвокат прийшов до висновку, що підстави сусіда для звернення до суду із позовом є надуманими та безпідставнимим. Так, адвокат звернув увагу, що зазначений опис пошкоджень автомобіля, які завдала пані Галина внаслідок випущення із рук стакану з фарбою, не відповідають характеру шкоди, зазначеному у позовній заяві.

Верховний Суд в постанові від 27.05.2021 у справі №761/12945/19 дійшов до висновку, що особа, яка вимагає відшкодування збитків (як грошової оцінки матеріальної шкоди), повинна довести факт заподіяння збитків (шкоди), розмір понесених збитків, (шкоди) безпосередній причинно-наслідковий зв`язок між неправомірними діями особи, яка спричинила збитки (шкоду), та самими збитками (шкодою). А відповідач має довести, що такі збитки (шкода) завдані не з його вини.

Відповідно до аналізу положень ст.ст. 11 та 23 ЦК України  зобов`язання про компенсацію моральної шкоди виникає за умов наявності моральної шкоди, або ж протиправності поведінки особи, яка завдала моральної шкоди, наявність причинного зв`язку між протиправною поведінкою особи яка завдала моральної шкоди та її результатом - моральною шкодою, або вини особи, яка завдала моральної шкоди.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності й взаємозв’язку Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області прийшов до висновку, що збитки, завдані сусідові пані Галиною, а також безпосередній причинно-наслідковий зв’язок між її неправомірними діями є недоведеними для відшкодування зазначеної матеріальної та моральної шкоди. Докази, що були надані сусідом у суді не відповідають пошкодженням, які той зазначив у позовній заяві. Також обставини, що спричинили пошкодження автомобіля не містять причинно-наслідкового зв`язку між діянням пані Галини та умисним заподіянням шкоди, оскільки шкода є наслідком саме протиправного діяння особи, а не інших обставин, як сталося у випадку пані Галини, коли їй стало зле.

Таким чином, рішенням Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області у позовних вимогах сусіда про стягнення матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок пошкодження майна було відмовлено, оскільки суд не знайшов правових підстав для задоволення цих вимог. Наявність шкоди ще не породжує абсолютного права на її відшкодування так як необхідно довести наявність усіх складових цивільно-правової відповідальності, чому є офіційне підтвердження - рішення суду.

Справа в єдиному реєстрі судових рішень № 274/6131/21.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь