Розлучення в умовах воєнного стану: що необхідно знати українцям.

Дата: 05.01.2023 21:31
Кількість переглядів: 118

Фото без опису

Війна в Україні внесла свої корективи у життя усіх українців. Так, під час війни шлюб стає однією із найвразливіших категорій особистого життя. Однак подружжя часто відкладає офіційне розірвання стосунків через те, що не знають як це зробити в нових реаліях війни. Слід розуміти, що воєнний стан не є перешкодою для розлучення. За загальними правилами розірвання шлюбних відносин можливе через органи державної реєстрації та через суд.

 

Які особливості розірвання шлюбу під час війни?

Попри оголошений воєнний стан в Україні розірвання шлюбних відносин відбувається за тими ж правилами й нормами, які діяли до 24 лютого 2022 року. Сімейний кодекс України (далі — СК України) встановлює декілька підстав для  розірвання шлюбу: за спільною заявою подружжя або одного з них (статті 106, 107 СК України), та за спільною заявою подружжя (або за позовом одного з подружжя) на підставі рішення суду (статті 109, 110 СК України).

Спільна заява подружжя, яке не має дітей, чи заява одного з подружжя у визначених законом випадках подається до відділу ДРАЦС за місцем проживання подружжя або одного з них.

У випадках, коли подружжя має неповнолітніх дітей або ж, якщо одна сторона не погоджується на розлучення — такі спори можуть бути вирішення лише у судовому порядку.

Варто також зазначити, що відповідно до частини 2 статті 110 СК України, позов про розірвання шлюбу не може бути поданий протягом вагітності дружини та року після народження дитини, крім випадків, коли один з подружжя допустив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення щодо одного з подружжя або дитини.

Тобто, коли один з подружжя вчиняє кримінальні дії щодо іншого з подружжя чи дитини, розірвати шлюб можна і в період вагітності, і протягом року після народження дитини. 

 

Як розірвати шлюб, коли подружжя або один із них перебуває за кордоном?

 Українське законодавство передбачає розірвання шлюбних відносин подружжя, що не має неповнолітніх дітей, шляхом звернення до консульства (посольства) України в країні їх фактичного перебування. Відповідно до пункту 1.2 статті 1 Інструкції про порядок реєстрації актів цивільного стану в дипломатичних та консульських установах України, затвердженої наказом Мін’юсту, МЗС України від 23.05.2011 № 32/5/101, у редакції наказу Мін’юсту від 25.08.2004 № 90/5/191, зареєстрованого в Мін’юсті 01.06.2001 за № 473/5664 (далі – Інструкція), консульська посадова особа може здійснювати реєстраційні дії стосовно розірвання шлюбу. Однак згідно пункту 5.1 Інструкції консул має право зареєструвати розірвання шлюбу між громадянами України, якщо хоча б один з них постійно проживає за межами України. Мається на увазі, що один із подружжя обов'язково повинен мати відповідно оформлене постійне місце проживання у країні свого фактичного перебування.

В іншому випадку, коли обидві сторони перебувають за межами України без офіційно оформленого проживання за кордоном хоча б одного із них, або одна зі сторін не згодна розлучатись, а також якщо вони мають спільних неповнолітніх дітей  — розірвання шлюбних відносин можливе лише у судовому порядку на території України. В такому випадку сторони можуть звернутися до правничої допомоги адвокатів, які будуть представляти їх інтереси. Подібна практика стосується й сторін, якщо хоча б один із подружжя знаходиться за кордоном. В такому разі оформлюється довіреність на представника, або ж укладається відповідний договір із адвокатом.

 

Які умови розірвання шлюбних відносин, якщо місцем реєстрації одного із подружжя є окупована територія України, або одна зі сторін безпосередньо перебуває на окупованій території?

Не зважаючи на те, що в окремих регіонах України, в яких відбуваються бойові дії органи державної реєстрації актів цивільного стану та суди не працюють, право на розірвання шлюбних відносин не може бути обмежено.

Відповідно до пункту 14 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, та змінам до наказу від 26 лютого 2022 року № 606/5, та Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, сторони можуть оформити розлучення у будь-якому органі РАЦС, або органах державної реєстрації, за згодою сторін та у випадку відсутності у шлюбі неповнолітніх дітей. Інша процедура -  розлучення в судовому порядку, якщо подружжя має неповнолітніх дітей, або подружжя не досягло спільної згоди щодо питання розлучення, може відбуватися за місцем проживання заявника, за умови, якщо у нього на утриманні є діти. В такому випадку у тих регіонах де суди тимчасово не працюють, Верховний Суд змінив територіальну підсудність таких судів шляхом передання функцій з розгляду справ цих судів до судів безпечних регіонів. Тобто функції щодо розгляду таких справ виконуватиме інший територіально наближений суд. Коли ж одна сторона знаходиться на окупованій території України й не виходить на зв’язок, або місце перебування такої невідоме, суд вирішує питання про належне повідомлення такої особи, звертаючись у відповідні органи й вирішує питання про відкриття провадження.

 

Звісно, нові реалії в яких опинилися українці мають певні особливості вирішення проблем у правовому полі. Процедура розірвання шлюбу в умовах війни все ж має певну специфіку з урахуванням наслідків такого режиму в Україні. Однак попри воєнний стан право на припинення шлюбу громадян України не може бути обмежено.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Бердичівського місцевого центру з надання бьезоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9; тел. (068) 291-90-18 або 0 800 213 103 (безкоштовно).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь