Пошук

Що необхідно знати ВПО у разі повернення до постійного місця проживання або зміни фактичного перебування

Дата: 23.01.2023 16:32
Кількість переглядів: 202

До Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пані Галина звернулася ще в червні минулого року. Через активні бойові дії в напрямку Запоріжжя вона та її сім’я вимушені були змінити місце проживання у більш безпечному місці. Зупинилися на Житомирщині, оформили статус внутрішньо переміщеної особи (далі за текстом – ВПО) та незабаром виїхали на Волинь, до родичів. Однак через певний період пані Галина знову повернулася на Житомирщину, де й отримала повідомлення від органу соціального захисту населення про вимогу сплатити неправомірно отримані кошти, що стосувалися допомоги на проживання саме в цьому регіоні.

Отож, що необхідно враховувати особам зі статусом ВПО у разі зміни місця проживання, детально розказує Бердичівський МЦ з надання БВПД..

Варто зазначити, що допомога на проживання – це державна допомога, у розмірі 2000 гривень, що виплачується щомісяця на кожну особу та 3000 гривень на особу з інвалідністю та дітей з числа тих осіб, що перемістилися з окупованої російською федерацією території України, та територій, де ведуться активні бойові, та, що визначені в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території - може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», затвердженому розпорядженням КМУ від 06.03.2022р. №204.

Відповідно до Постанови КМУ від 14.10.2022р. №1168 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», передбачено запровадження проведення перевірок ВПО за місцем фактичного проживання чи перебування, підтверджуючи цільове призначення таких виплат. Таким чином, для уникнення конфліктних ситуацій, особа зі статусом ВПО зобов’язана повідомити про зміну свого фактичного проживання чи перебування органи соціального захисту населення, зважаючи на правову підставу отримання такої допомоги. Це також стосується тих випадків, коли особою прийнято рішення повернутися до покинутого місця проживання, або виїхати закордон.

Перевірку ВПО за фактичним місцем проживання чи перебування здійснюють територіальні органи Національної соціальної сервісної служби України, відповідно до бази даних списків про внутрішньо переміщених осіб. Така перевірка здійснюється вибірково, відповідно до рішення керівника або заступника керівника територіального органу Національної соціальної сервісної служби України.

За результатами перевірки складається відповідний акт затвердженої форми Національної соціальної сервісної служби України. У разі відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання чи перебування під час перевірки, посадова особа зобов’язана зробити відповідний запис в акті і залишити повідомлення про необхідність з’явитися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем перебування на обліку протягом десяти календарних днів.

У разі, якщо внутрішньо переміщена особа не прибуде до органу соціального захисту населення протягом зазначеного терміну, вона матиме підстави для втрати права на отримання допомоги на проживання з наступного місяця. Рішення про припинення надання допомоги на проживання приймає орган соціального захисту населення.

Що стосується неправомірного отримання внутрішньо переміщеною особою допомоги на проживання за період, коли було виявлено відсутність такої особи за місцем фактичного проживання чи перебування, то сума виплаченої допомоги має повернутися особою в добровільному порядку, або ж за вимогою органу соціального захисту населення на рахунок Міністерства соціальної політики України.

Якщо внутрішньо переміщена особа прийняла рішення змінити місце проживання чи перебування, вона зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві держаних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за новим місцем проживання протягом десяти днів з дня прибуття до нового місця проживання.

У випадку повернення до покинутого постійного місця проживання внутрішньо переміщена особа зобов’язана також повідомити відповідні структури за місцем отримання довідки в термін не пізніше як за три дні до дня від’їзду.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9; тел. (068) 291-90-18 або 0 800 213 103 (безкоштовно).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь