День поезії до 93-річчя видатної та неповторної Ліни Костенко

Дата: 20.03.2023 18:54
Кількість переглядів: 220

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Українська поетеса, письменниця та громадська діячка Ліна Костенко, 19 березня, відсвяткувала свій День народження. Одній із найвідоміших українок сучасності виповнилося 93 роки.

Ліну Костенко вважають генієм слова, залізною жінкою та живою легендою, а її біографія є прикладом для мільйонів українців та невичерпним джерелом мудрості. Її вислови надихають на зміни і змушують замислитися над вічними темами. Усе своє життя письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї як за часів КДБ, так і за президентства Януковича.

За підтримку дисидентського руху твори поетеси не друкували аж 16 років. Попри це вона продовжувала писати, хоч і «в шухляду».

Вона відмовилася від деяких нагород, бо «не носить політичної біжутерії». Не терпить мовчання, фальші, завжди говорить лише правду, безкомпромісна та віддана своїм ідеям.

Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року в місті Ржищів на Київщині у вчительській родині. Коли маленькій Ліні було шість років, батьки забрали її до Києва, де вона навчалася у школі на Трухановому острові.

Дитинство жінки пройшло в роки Другої світової. Вона мало розповідає про це, але в поезіях можна зустріти рядки про «балетну школу» замінованого поля та «дитинство, вбите на війні».

На сьогоднішній зустрічу було багато поезії Ліни Костенко, яка чудово лягала на чарівні мелодії скрипки у виконанні юної Даніели, та розтікатися по струнах гітари і фантастичних звуках авторських інструментів барчаймсу, калімба та кахону, що творили руки Владислава Дороганова. 

Захопливо було створювати музику разом - і тим, хто грає вправно, і тим, хто вперше тримав музичні інструменти в руках. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь