ЗВІТ Гришковецького селищного голови Ірени Лісової за 2022 рік

Дата: 28.02.2023 13:05
Кількість переглядів: 229

Фото без описуМІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ, ДО ЯКОГО ПРИЙШЛА НАША ДЕРЖАВА В РЕЗУЛЬТАТІ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЙНИХ ЗМІН, МАЛО ОСНОВНЕ ПРИЗНАЧЕННЯ - ЗРОБИТИ УСЕ МОЖЛИВЕ, ЩОБ ПОКРАЩИТИ ЖИТТЯ КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА. НАБЛИЗИТИ ПОСЛУГИ ДО КОЖНОГО, РОЗВИВАТИ НАШІ МІСТА І СЕЛА, ЗМІНЮВАТИ ЇХ. АЛЕ 24 ЛЮТОГО 2022  РОКУ ЗМІНИЛО ХІД  І ПЛАНИ МИРНОГО РОЗВИТКУ І БУДІВНИЦТВА. МИ ВСІ ВОДНОЧАС СТАЛИ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМИ, ОТРИМАЛИ ТАКІ ДОДАТКОВІ ФУНКЦІЇ І ПОВНОВАЖЕННЯ, ЗАВДАННЯ І ДОРУЧЕННЯ, НА ЯКІ У МИРНИЙ ЧАС НЕ БУЛО НАВІТЬ ПЛАНІВ.

Якраз такого часу і особливо видно, на скільки злагоджено працюють в органах місцевого самоврядування, яка підтримка серед населення, яке взаєморозуміння, адже від цього залежить і рівень можливостей та реалізації задумів, планів.

З перших днів війни робота Гришковецької селищної ради спрямовувалась на підтримку Збройних сил України,  вимушено переміщених осіб, забезпечення доступності до отримання послуг у сфері охорони здоров’я та освіти,  приведення у готовність за призначенням захисних споруд, укриттів та облаштування пунктів «Незламності», допомоги тим верствам населення, які і мирного часу потребували підтримки.

Увага до проблеми - найважливіша в роботі місцевих органів влади, адже щоденне спілкування з людьми, перебування у їхніх клопотах, співчуття і розуміння до кожного, а особливо присутність не десь у віддаленому офісі, а поруч у конкретний час, у конкретному населеному пункті - створює атмосферу довіри, співпраці та причетності. Кожен день з 24 лютого розпочинався виїздом у конкретний населений пункт, обов’язковими зустрічами з людьми, розмовою, розрадою, вивченням проблем і запитань на місці.

 Відразу у громаді спільними намірами активних громадян, депутатів та працівників апарату розпочав роботу пункт гуманітарної допомоги. З першої доби війни Фото без описузібрано і надано значну підтримку і захисникам, і переселенцям, і тим, хто мав потребу. Зв'язки, які склалися між селищною радою і воїнами ЗСУ та захисниками територіальної оборони дали можливість оперативно реагувати на потреби і швидко їх виконувати.

Турботи мирного життя само собою перейшли у період воєнного стану. Увага до одиноких громадян, осіб похилого віку та інвалідів - завжди була однією з найважливіших турбот громади. З перших днів створення громади започатковано виїзди селищного голови з метою відвідування і вивчення особисто умов проживання та потреб таких людей, 17 сіл, які об’єднані в громаду - географія відвідин. Це були і вітання з ювілейними датами, з важливими сімейними подіями і часто просто заїхати, бо дорога повз це обійстя, а там людина, яка потребує уваги…

Комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг» забезпечує догляд вдома за 65 одинокими громадянами, особами похилого віку та інвалідами, а також розширено надає допомогу і підтримку людям особистим піклуванням. З 24 лютого ця категорія місцевих жителів була і є основною для тих благодійників та меценатів, яких вдалось зацікавити нашою атмосферою активності у громаді. Це були і продуктові набори, і засоби гігієни, і ліки. При цьому головним було навіть не надання матеріальної допомоги, а індивідуальне розуміння кожного.

Серйозним викликом стала потреба розміщення і підтримки людей, які вимушено залишали свої домівки через активні бойові дії. Потрібно було забезпечити продуктами харчування, одягом, взуттям, гігієною, іграшками та шкільним приладдям - тих, хто в умовах миру мав можливість і засоби обирати необхідне, а в умовах війни – в один день втратив усе. Ділилися усім місцеві жителі, але прийнято рішення розпочати серйозну логістику, завдяки якій зав'язалися партнерські стосунки громади з фондами Сергія Притули, Юлії Савостіної, Embraceme Foundation, «Гудвілл», «Волонтерський штаб Житомира», «Карітас-Житомир», ЮНІСЕФ, «Відкрите серце», «Людина в біді», «Nova Ukraine», МБО «Lumos», єврейською месіанською незалежною релігійною синагогою "Яхад", Людмилою Боцян, Русланою Собко, Валентином Жавруком, настоятелями храму Босих Кармелітів, отцем Іваном Цихуляком, Олегом Куликом, Олександром Кожухівським, народним депутатом України Богданом Кицаком, депутаткою Житомирської обласної ради Людмилою Кицак, головою Житомирської обласної державної адміністрації Віталієм Бунечком, його заступником Наталією Остапченко, головою Бердичівської районної державної адміністрації Людмилою Димидюк та іншими. Це надбання залишиться у громаді на довгі роки післявоєнного будівництва і мирного життя. Завдяки такій роботі вдалось забезпечити і якісну послугу людям і взаємодовірливий зворотній зв'язок, який так цінується у всі часи.

Відділ соціального захисту населення, створений напередодні війни за час від 24 лютого прийняв 2139 заяв, в тому числі 595 заяв від внутрішньо переміщених осіб.

Кожна заява - це історія життя, це особиста проблема людини. Вирішення багатьох питань в умовах самоврядування потребувало розробки додаткових документів, місцевих програм та засідань. Так, у 2022 році скликано та проведено 14 сесій, прийнято 131 рішення. Важливі питання розглядалися і на засіданнях виконавчого комітету. Таких, зокрема проведено 16, а кількість прийнятих рішень – 110.

Фото без описуЗавдяки активній роботі органів управління селищною радою було продовжено надання адресної допомоги місцевим жителям, які опинилися в скрутному становищі. 74 осіб отримали таку підтримку на загальну суму 373,0 тис. грн. Ця підтримка розпочата з перших днів становлення громади і продовжена навіть у скрутний час - викликала однозначне схвалення депутатського корпусу і мешканців громади як і в минулі роки. Підтримка пільгами за проїзд залізничним та автомобільним транспортом загального користування у приміському сполученні в сумі 259,0 тис. грн., компенсація з догляду на непрофесійній основі 21 жителю у сумі 155,0 тис. грн. - кошти, які дали можливість людям відчувати турботу про себе навіть у війну.

Важкою хвилею горя і сліз пройшли звістки про загибель рідних, однокласників, односельчан, які стали на захист, вступивши до лав ЗСУ. Кожна така гірка новина піднімала усіх: колектив селищної ради, всі підрозділи і комунальні установи разом з жителями села, куди прийшло горе, величезними живими коридорами проводжали в останню путь Героя. А родини загиблих захисників для кожного стали рідними. Зрозуміло, що питання окремої турботи, додаткової підтримки та соціального супроводу цим родинам - справа гідності і особистої відповідальності кожного органу місцевого самоврядування. Згідно місцевої Програми сім`ї загиблих у війні у 2022 році отримали з бюджету селищної ради – 60,0 тис. грн.

Фото без описуПідтримка безпеки громади, правоохоронна робота - це ті найнеобхідніші маркери діяльності органу самоврядування, які дають можливість кожному мешканцю відчувати себе захищеним з правової сторони. Так у 2022 році, окрім успішної співпраці і взаєморозуміння на рівнях відповідальності, з місцевого бюджету громади отримали підтримку різні підрозділи Збройних сил України у сумі 7,6 млн. грн. У тому числі, для швидкого реагування на сьогоднішні виклики та покращення безпекового середовища у населених пунктах громади, у рамках Програми «Поліцейський офіцер громади», виділено кошти на придбання автомобіля. Підрозділи ДСНС у Житомирській області з метою забезпечення пожежної та техногенної безпеки, захисту населення і території громади від надзвичайних ситуацій отримали фінансову підтримку для придбання  спеціалізованого обладнання.

Фото без описуЗміцнення  матеріально-технічної бази медичних закладів, забезпечення необхідних умов для роботи медичного персоналу, забезпечення якісної і екстреної допомоги у цей час особливо важливе, адже медична система у період воєнного стану - це об’єкт критичної інфраструктури, а отже увагу потрібно було надати кожній деталі, щоб готовність навіть найменшого сільського ФАПу була прийнятною для надання допомоги і населенню, і на потребу.

У 2022 році було закуплено медикаментів та медичного обладнання на суму 143,0 тис. грн, здійснено відшкодування знеболюючих препаратів онкохворим на суму 21,0 тис.грн. та спеціального харчування - 99,0 тис.грн.  Частину лікарських засобів та виробів медичного призначення отримано Гришковецькою  амбулаторією з гуманітарних фондів.

Необхідне холодильне обладнання на суму 92,2 тис. грн., медичний набір невідкладної допомоги - 25,4 тис. грн., контейнери для транспортування вакцин – 6,6 тис. грн., ноутбуки - 68,7 тис. грн.. централізовано поповнили матеріально-технічну базу медицини громади.

Проект облаштування прихистку в селі Никонівка на базі колишньої медичної установи - ще один проект соціальної роботи  усієї громади. Розпочато ініціативу було спільними зусиллями жителів громади, освітян, медичних працівників, працівників культури та працівників апарату селищної ради.

В подальшому спільно з Міжнародними благодійними фондами здійснено заміну 16 віконних блоків, отримано 28 одиниць побутового обладнання та 15 одиниць побутової сантехніки на загальну суму 326 тис. грн. Крім того, від італійського мецената отримано грошову допомогу у сумі 33,3 тис. грн. та придбано 12 електроконвекторів.

Для безперебійного надання медичних послуг для жителів та мешканців громади, у разі відсутності електропостачання, придбали 2 генератори та 1 акумулятор, 3 генератори отримали від Агенства США з міжнародного розвитку.

Одночасно у 2022 році завершувались поточні ремонти приміщень: амбулаторії загальної практики-сімейної медицини с. Половецьке - на суму 88,3 тис. грн., в ФАПі с. Никонівка - на 45,5 тис. грн., в ФАПі с. Осикове на 14,5 тис. грн.

Питання охорони дітей і їх прав у нашій громаді завжди було особливим. Багатодітні сім'ї, сімейні конфлікти, проблемне батьківство, а з війною з'явилась ще і потреба прихистку і піклування про тих дітей, які виїхали за кордон, змінили місце проживання. Через військову агресію російської федерації, 21 дитина, яка позбавлена батьківського піклування разом зі своїми законними представниками виїхала за кордон. Служба у справах дітей громади постійно підтримує зв'язок з цими родинами. Піклування про дитину - це систематичні виїзди і представників служби, і особисто селищного голови безпосередньо додому до таких діток. Вивчення умов побуту, відгуки сусідів, а найбільше - звернути увагу на те, що кожна така родина у селі - це спільна турбота і увага усіх, об’єднати людей навколо таких родин - це дійсно допомогти вирішити проблемні питання.

Фото без описуВ серпні 2022 року спільно з Житомирською обласною військовою адміністрацією влаштовано сім’ю в статусі ДБСТ, яка вимушено виїхала зі Сходу України через активні бойові дії. Родина, яка виховує 7 дітей, вже вдруге, через воєнну агресію росії, змінила своє місце проживання. Наразі сім’я живе в смт Гришківці у двоповерховому будинку, який придбаний за кошти субвенції з державного бюджету. Будинок повністю облаштований меблями, побутовою технікою, має зручний та затишний двір.

Надання послуг сфери освіти завжди відзначались особливою увагою населення, адже кожен хоче бачити свою дитину успішною. Система освіти щороку бере левову частину бюджету, оскільки вона найчисленніша і в людському ресурсі, і у вигляді майна, і у вигляді потреб обслуговування як освітнього процесу так і функціонування самих будівель. У громаді з перших днів закладено надійний і системний фундамент турботи про заклади освіти: і дошкільної, і шкільної. Всі роботи проводились вчасно, безперебійно функціонувало підвезення, забезпечувалось харчування, здійснювались заходи для успішного проведення опалювального сезону, забезпечення інтернет послугою. Розроблено перспективний план поточних і капітальних ремонтів, будівництва для розширення якості освітнього середовища. Війна внесла свої разючі і вимогливі потреби до змін в освіті. На першочергові завдання вийшли безпека середовища, а це протипожежна сигналізація, тривожні кнопки у закладах освіти, окремо - необхідність облаштувань сховищ для 11 закладів освіти, забезпечення безперебійними джерелами живлення.

Фото без описуСтосовно організації освітнього процесу - функціонування загальної середньої освіти в умовах воєнного стану характеризується інтенсивним пошуком нових підходів до навчання, інноваційних форм організації освітнього процесу, ефективних педагогічних та інформаційних технологій. З 1 вересня 2022 року у громаді навчання здійснюється за очним форматом. Забезпечено харчування і підвезення учнів, у тому числі й орендованим транспортом. Проводяться роботи по облаштуванню сховищ, всього залучено - 1,7 млн. грн. Сховища всі роки експлуатації закладів освіти використовувались переважно як підсобні приміщення, тому педагоги і техпрацівники разом з батьками працювали все літо. Протипожежна сигналізація на суму 510 тис. грн. була встановлена у всіх закладах освіти, проведено забезпечення закладів освіти генераторами різної потужності – на суму 980 тис. грн. Встановлення вікон у Половецькому ліцеї, ремонти закладів - це ті роботи, які перейшли з мирного часу у воєнний, як умова забезпечення дітей шкільного віку необхідним. За рік, що минув, більше півтори сотні дітей отримали подяки і нагороди за участь у різних змаганнях і конкурсах.

Гарною підтримкою закладам освіти є матеріали, надіслані ЮНІСЕФ: література, наочний матеріал, надані безкоштовно, збагатили освітнє середовище навіть такого обладнаного закладу, як Гришковецький ліцей. Окремо цьому ж закладу надійшло 3 тис. євро на збагачення освітнього середовища, кошти освоєно. У планах відділу подальша співпраця з громадськими організаціями. Освіта сьогодні повинна при своїй класичній суті бути відкритою, мобільною, доступною та готовою до інтеграції і ми це розуміємо.

Волонтерство освітян заслуговує окремої уваги. Продовжуємо роботу: маскувальні сітки, продуктові набори, увага до сімей вимушених переселенців, увага до тих дітей, хто навчається за кордоном…

Колективи закладів освіти в умовах воєнного стану, навчають дітей, застосовуючи найрізноманітніші підходи, використовуючи сучасне обладнання, яким школи цього року було поповнено завдяки фонду ЮНІСЕФ та за рахунок коштів громади на суму 210 тис. грн, у тому числі підведення інтернету до сховищ. Щоб навіть там за необхідності продовжувати освітній процес. На сьогодні освітяни громади своїми коштами підтримали близько десятка різних акцій і заходів на підтримку ЗСУ, окремо майже кожен заклад має фонд підтримки тих, хто пішов захищати країну, залишивши заклад освіти, улюблену роботу, колектив.

У напрямку розвитку фізичної культури, спорту та молодіжного руху, які мають у громаді особливе місце, - у 2022 створено Молодіжну раду, представники якої брали участь у трьохденному тренінгу «Фахівець з національно-патріотичного виховання», адже у час війни  розуміння процесу формування національної свідомості, патріотизму молоді, її готовності брати на себе відповідальність за новаторство і розвиток суспільства вільної і розвинутої європейської держави Україна, яка виборола своє право на гідне місце у світі - набуло великого практичного звучання. Розуміємо: якщо ми не виховаємо патріотів у своїй країні, то їх виховає у нас чужа держава. Серед перемог – Рейський і Половецький ліцеї здобули дипломи військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Місячники національно-патріотичного виховання, тижні спортивних активностей у закладах освіти, у тому числі і у дошкіллі, адаптовано під вікові особливості дітей, футбольні турніри до Дня Гідності та Свободи, кубок з футзалу та футбольні турніри на підтримку ЗСУ.

Спорт - це насамперед здоров'я. Програма розвитку фізичної культури, прийнята у громаді, буде і надалі реалізовуватись.

Фото без описуРобота у сфері культури в період військової агресії спрямовувалася на збереження, відродження та популяризацію українських народних звичаїв і традицій. Творчість не змовкла навіть у війну.

У 2022 року Департамент культури, молоді та спорту ЖОДА відзначив Дипломом за ІІІ місце в обласному огляді-конкурсі збереження та дослідження елемента нематеріальної культурної спадщини в номінації «гастроспадщина» - «технологія приготування БІЛОГО БОРЩУ».

У селі Гальчин започатковано та вперше проведено Гастрофест «Білий борщ, і не тільки..».

Через чотири місяці з початку війни розпочато роботу над проєктом «Creative Galchynet». В рамках проекту протестовано чотири веломаршрути протяжністю 130 км цікавими місцями громади, розроблено Google-мапу з відмітками, світлинами та описом.

У родовому маєтку Михайла Чайковського (1804-1886) в с. Гальчин, що відкритий для відвідувачів, функціонує 6 кімнат, які розповідають про цікаве життя військового, дипломата та письменника. Цей об`єкт набирає популярності. Вже проведено ряд індивідуальних та колективних екскурсій.

Наразі садиба Михайла Чайковського перебуває у Проєкті USAID «Мріємо та діємо», який наповнить маєток у 2023 році сучасним культурним життям та дасть поштовх для розвитку подібних садиб в інших громадах.

Спільна робота з Експертно-консультаційним центром з розвитку громад і територій географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка приносить позитивні результати. Вже Фото без описустало відомо, що проєкт «Відданий свободі» (про Михайла Чайковського) пройшов технічний відбір у грантовому сезоні 2023 року Українського культурного фонду у лоті «Відновлення культурно-мистецької діяльності» з бюджетом 998,30 тис. грн. Попереду ще експертне оцінювання.

Поруч зі збереженим фольклорним ансамблем громади, відновлено хореографічний гурток «Перлинка» на базі Гришковецького ліцею. 30 дітей залюбки займаються хореографією та мають вже перші успіхи: Дипломи лауреатів І і ІІ ступенів Двотурового міжнародного багатожанрового фестивалю-конкурсу мистецтв «BRAVO!» м. Одеса та Диплом лауреатів І ступеню ІІ Всеукраїнського  багатожанрового конкурсу мистецтв «Козацькому роду нема переводу!» м. Київ.

У всій цій активній роботі працівники культури знаходили час організувати благодійні концерти та ярмарки на підтримку воїнів-земляків у кожному старостинському окрузі громади. Майже щомісяця проводилась ця програма, адже наші жителі щиро розуміють важливість та необхідність допомоги нашим захисникам.

Проте забувати про захист у війну не можна. Ми впевнені в перемозі, але готові до різних станів, тому в смт Гришківці та в селі Гальчин приведено у готовність за призначенням укриття для населення. У кожному старостинському окрузі, у випадку надзвичайної ситуації, працюють пункти обігріву, а в смт Гришківці створені та діють два пункти «Незламності». Всі вони забезпечені генераторами та іншими необхідними засобами.

Всі ці завдання та заходи вдалося здійснити завдяки надходженням доходів до місцевого бюджету та ефективному управлінському менеджменту селищної ради. Так, у 2022 році фактичні надходження селищного бюджету склали 96,6 млн. грн., що на 11,9 млн. грн. більше показника 2021 року, з них доходи загального фонду - 93,7 млн. грн., спеціального - 2,9 млн. грн. Із загальної суми надходжень власні надходження звітного періоду становлять 53,3 млн. грн., що на 23,2 млн. грн. більше ніж за 2021 рік. Основними джерелами власних надходжень були податок та збір на доходи фізичних осіб,  податок на майно, єдиний податок та інші надходження.

Працівники апарату селищної ради, як і працівники самостійних структурних підрозділів селищної ради, також належно виконували свої обов’язки та делеговані законодавством повноваження.

 Активною була робота із зверненнями громадян, протягом року зареєстровано 1778 звернень, всі вони опрацьовані та вирішені. За 2022 рік до селищної ради надійшло 1860 документів вхідної кореспонденції, надіслано - 970 листів та інформацій. Адміністратори ЦНАПу надали 3014 послуг, що майже вдвічі більше показника  2021 року.

Найбільшим надбанням 2022 року вважаємо потужний людський ресурс, який сформувався у результаті об’єднаних зусиль навколо спільної мети - перемога і турбота про людей громади, про їх життя. Оцінили нашу працю і партнери з досвідом: Гришковецька громада отримала на конкурсній основі Статус «громада-партнерка» в найбільшому проєкті USAID - «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»). Перший результат такої співпраці - 2,2 млн.грн. міжнародної технічної допомоги для  посилення спроможності громади та швидкого реагування на надзвичайні ситуації. Успішна робота з USAID «ГОВЕРЛА» у 2022 році дає можливість планувати у 2023 році активності у сфері просторового розвитку території, розробки схеми санітарного очищення громади, реалізації програми «Безпечна громада», розробці логістичного проєкту, створення добровільної пожежної охорони, створення коворкінг-просторів для бізнесу та молоді.

Віримо, що все здійсниться, якщо продовжувати ефективно працювати спільно, підтримувати та допомагати Збройним силам України!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь