Завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» 10 громад Житомирської області працюватимуть над розвитком економіки в умовах війни

Дата: 19.06.2023 08:15
Кількість переглядів: 87

Пресреліз 15 червня 2023 року

 

Фото без описуУстановча зустріч щодо реалізації проєкту сприяння економічному розвитку 10 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» в Житомирській області відбулася 15 червня.

Учасницями проєкту стали такі громади Житомирщини: Гришковецька, Ємільчинська,Звягельска, Іршанська, Коростенська, Любарська, Тетерівська, Хорошівська,Черняхівська, Чуднівська. У заході взяли участь представники громад-учасниць,Житомирської ОВА, експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», а також місцеві підприємці та бізнесмени.

Під час установчої зустрічі учасники ознайомилися з основними етапами проєкту зі сприяння місцевому економічному розвитку за підтримки Проєкту USAID ГОВЕРЛА» та подискутували на тему, чи мо жливий економічний розвиток в умовах війни.

 

Фото без описуОлеся Голинська, експертка з місцевого економічного розвитку Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Це перший у Житомирській областіФото без опису проєкт такого значення. Він має суто практичний характер. І він направлений на розробку документів економічного стратегічного прогнозування і планування місцевого економічного розвитку. Ми будемо розробляти місцеві цільові програми, спрямовані на відновлення територій громади через посилення місцевої економіки. Ці проєкти базуватимуться на документах, які раніше не розроблялися в Житомирській області. Це економічний аналіз, економічні профілі громад і територіальний аналіз. Ці дані будуть слугувати для того, щоб визначити точки економічного втручання і навіть точки економічного зростання в громадах Віктор Градівський, заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації.

Фото без описуДля нас співпраця з Проєктом «ГОВЕРЛА» дуже важлива. Ми отримуємо досить суттєву підтримку. Наші громади отримали і транспортні засоби, і генератори, і багато інших важливих речей. Далі ця співпраця продовжується. Дуже важливим є такий компонент, як безпосереднє навчання, яке дає можливість забезпечити сталий інституційний розвиток, економічний розвиток. Тому що допомога — це добре, але вона все ж до певного періоду, ми повинні вийти на рівень самозабезпечення. Ми повинні вийти на довоєнний рівень економічного розвитку. І забезпечити самих себе власними фінансовими надходженнями. Для цього потрібно розвивати економічну складову. Цей проєкт дає можливість органам місцевого самоврядування повністю переорієнтуватися на поствоєнний і воєнний економічний розвиток. Для нас це дійсно дуже важливо, і я сподіваюся, що громади вберуть усі ці сучасні знання та підходи до розвитку бізнесу,залучення інвестицій. Це дійсно буде гарним імпульсом для нашого подальшого розвитку. Жанна Соловйова, виконавча директорка НУО «Сучасний Формат», директорка та експертка проєкту МЕР Це перша установча зустріч із 10 громадами проєкту, які будуть працювати над своїм місцевим економічним розвитком у рамках підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Фото без описуСьогодні у нас проводилася дискусія «Чи можливо розвивати економіку України в умовах війни?». Були різні погляди, але, врешті, всі зійшлися на думці, що у нас немаєіншого виходу, окрім як тримати економічний фронт, розвивати економіку навіть за тих складних умов, в яких нам доводиться жити і працювати зараз. Наша експертна команда буде працювати з цільовими громадами проєкту над розробкою економічних профілів і територіальним аналізом громад. Житомирська область є пілотною в плані реалізації проєкту з місцевого економічного розвитку, і наш досвід може стати основою для того, щоб інші громади в інших областях України брали в роботу цю методологію, яку ми розробимо. У межах гранту команда НУО «Сучасний Формат» разом із залученими експертами допомагатиме громадам у розробці програм місцевого економічного розвитку для подальшого відновлення економіки, яка постраждала від повномасштабного вторгнення російських військ.Проєкт націлений на: ● надання органам місцевого самоврядування (ОМС) Житомирської області методичної, просвітницької та консультативної підтримки з питань місцевого економічного розвитку;

● здійснення територіального аналізу місцевого економічного розвитку відібраних до проєкту громад;

● проведення навчальних заходів для представників ОМС з питань основ, процедур та процесів місцевого економічного розвитку, антикризових інструментів МЕР;

● забезпечення швидкого реагування для вирішення соціально-економічних труднощів і потреб громад у воєнний та післявоєнний період та ін.

Цей захід організований НУО «Сучасний Формат» у рамках проєкту «Сприяння поступовомупереходу між реагуванням на надзвичайні ситуації органами місцевого самоврядування та сталим соціально-економічним розвитком і зростанням шляхом запровадження антикризових інструментів місцевого економічного розвитку (МЕР) та демонстрації програм МЕР, які передбачають відновлення території громад» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь