ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО РАК ГЛОТКИ?

Дата: 06.12.2023 13:58
Кількість переглядів: 102

Фото без опису

Існує ціла група захворювань ротової порожнини, які становлять серйозну загрозу для здоров’я людей в усьому світі. Ці недуги можуть впливати на всі аспекти життя — особисті стосунки, впевненість у собі, відвідування школи та офісу тощо.

Одне з таких захворювань – рак глотки. Це злоякісне новоутворення, що формується з епітелію слизової оболонки органу. Глотка є частиною трубки травних та дихальних шляхів, а також сполучною точкою ротової порожнини, носа, гортані та стравоходу. Багатофункціональність органу викликає труднощі з виявленням і розробкою безпечної тактики лікування хвороби з умовою збереження звичного способу життя для пацієнта.

Найчастіше рак розвивається на мигдалинах, а у 15% випадків онкологічне ураження припадає на задню ділянку глотки. Приблизно у 9% пацієнтів рак глотки формується на піднебінні. Новоутворення відзначається інфільтративним типом росту та на ранніх стадіях протікає безсимптомно.

Жінки та чоловіки в однаковому відсотковому співвідношенні схильні до розвитку пухлини глотки. Але серед чоловіків переважають шкідливі звички (паління та вживання алкоголю), тому випадки захворювання серед представників сильної статі вищі у кілька разів. Найпоширеніший вік розвитку рака глотки — 45-50 років.


Ознаки розвитку злоякісної пухлини в гортані:
- відчуття кому в горлі;
- проблеми з ковтанням;
- труднощі з мовленням, порушення мови;
- біль у горлі, головний біль та біль у вухах;
- ускладнене дихання.

Окрім конкретних ознак, що залежать від локалізації пухлини, при карциномі глотки у будь-якому відділі пацієнт відчуває слабкість у м’язах, швидку втомлюваність, підвищення температури тіла та нездужання. Більшість симптомів виникає на 3-й та 4-й стадії раку глотки, що й стає причиною пізньої діагностики захворювання.

Через відсутність симптомів на початковій стадії виявити захворювання можуть стоматолог, отоларинголог чи терапевт під час профілактичного огляду. При підозрі на рак глотки лікар направляє пацієнта на комплексне обстеження, що включає і гістологічний аналіз.


Фактори, що сприяють розвитку раку глотки:
- Куріння. Тютюновий дим подразнює глотку, що в подальшому впливає на розвиток раку. Пацієнти, які споживають жувальний тютюн, також ризикують захворіти на рак інших органів ротової порожнини.
- Надмірне споживання алкоголю. Спирт, що міститься в напоях, подразнює слизову оболонку глотки. Регулярний негативний вплив алкоголю провокує розвиток раку глотки. Особливо небезпечним є поєднання тютюнових виробів та алкогольних напоїв.
- Неправильно встановлені зубні імпланти. Завеликі чи замалі зубні протези та імпланти, розмір та форма яких не відповідає лунці та формі зуба, подразнюють слизову оболонку ротової порожнини. Неправильно встановлений протез може поглинати тютюн та алкоголь, що сприяє розвитку раку.
- Лейкоплакія. Хвороба вважається передраковим станом. Поодинокі виразки локалізуються на язику та слизовій оболонці щоки.


Профілактика розвитку рака глотки
 Головними методами профілактики онкологічного ураження глотки є повна відмова від куріння та жування тютюну, надмірного вживання алкогольних напоїв. Також варто відмовитися від роботи, пов’язаної з канцерогенними речовинами.
- Щоб попередити рак глотки, необхідно встановлювати зубні коронки та протези лише у лікарів-стоматологів з високим рівнем кваліфікації.
Перед встановленням імпланту необхідно зробити точні заміри, лікар повинен діяти акуратно та професійно.
- Щоб своєчасно діагностувати рак глотки на початкових стадіях до поширення метастазів, необхідно щороку проходити профілактичний огляд у отоларинголога.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь