Гранти для ветеранів: хто та як може отримати кошти на розвиток бізнесу

Дата: 12.12.2023 11:50
Кількість переглядів: 432

Фото без опису

Гранти на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей передбачає надання гранту на суму від 250 тисяч до 1 мільйону гривень.

Хто може отримати грант?

З 10 квітня розширили проєкт «єРобота» на ветеранів. За цією програмою, нагадаємо, українці можуть отримувати гранти (гроші, які не треба повертати - авт.) від держави на запуск/розвиток власного бізнесу.

Ветеранами, в розумінні цієї програми, є не тільки учасники бойових дій в нинішній російсько-українській війні. Але і ветерани війн, в яких брав участь колишній СРСР.

Ще учасниками грантової програми можуть стати учасники ТРО, добровольчих формувань, піротехніки, які залучалися до розмінування деокупованих територій; правоохоронці та представники спецслужб розвідки, безпеки України, які брали участь в стримуванні та відсічі збройної агресії росії. Повний перелік наведений у пунктах 21119-24 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

До того ж претендувати на кошти за проєктом «єРобота» можуть люди з інвалідністю, отриманої внаслідок війн колишнього СРСР, АТО/ООС, нинішньої збройної агресії. Повний перелік наведений у пунктах 14711-13 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

Варто зауважити, що статус «людина з інвалідністю внаслідок війни» може отримати як військова людина, так і цивільна.

Плюс, гранти від держави можуть отримати член сім'ї учасника бойових дій, людини з інвалідністю внаслідок війни.

Розмір грантів та умови отримання

Обов’язковою умовою для отримання гранту є створення робочих місць. У Мінекономіки розраховують, що ветерани братимуть на новостворені підприємства своїх побратимів та інших учасників бойових дій, щоб люди мали можливість повернутися до цивільного життя.

Так: 

  • 250 тисяч гривень дають для учасника бойових дій та/або людини з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;
  • 500 тисяч гривень — для члена сім'ї учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць; 
  • 1 мільйон гривень — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Гранти на 500 тисяч гривень та 1 мільйон гривень надаватимуться за умови співфінансування з отримувачем у співвідношення 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Урядовці зазначають, що грантові кошти підприємець може використати на придбання обладнання, сировини, матеріалів, оренду приміщення, транспортних засобів, необхідних для реалізації свого бізнес-проєкту, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, оплату послуг з маркетингу та реклами. 

Отримувачі грантів зможуть безоплатно пройти навчання з питань підприємництва та отримати консультації у регіональних центрах зайнятості.

Подати заявку на грант можна онлайн, через портал Дія, та, обов'язково, прикріпити бізнес-план.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь