Вперше підписано угоду про міжнародну технічну допомогу

Дата: 22.08.2022 12:03
Кількість переглядів: 325

  Фото без опису19 серпня 2022 року підписана угода про наміри між Гришковецькою територіальною громадою та DAI Global LLC щодо Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Мета "Говерла" - сприяти створенню в Україні системи місцевого самоврядування, яка буде більш незалежною, підзвітною громадянам, інклюзивною та здатною надавати послуги.

Очікуваний строк реалізації п`ять років: з 19 березня 2021 року до 18 березня 2026 року.

Проєкт передбачає три компоненти:

КОМПОНЕНТ 1: Компонент спрямований на завершення, впровадження, удосконалення та надання підтримки у становленні ефективної, сталої та самостійної децентралізованої системи урядування в Україні. Діяльність включатиме розгляд і супровід проєктів законодавчих актів та/змін до законодавчих актів з детальними планами їхньої реалізації.
До ключових напрямів діяльності «ГОВЕРЛА» також віднесено надання підтримки у розробці підзаконних актів, які необхідні для впровадження рамкового законодавства, оскільки вони у більшості випадків все ще знаходяться на початковому етапі опрацювання.

КОМПОНЕНТ 2: «ГОВЕРЛА» працюватиме з визначеними органами місцевого самоврядування задля підвищення рівня залучення громадян, в тому числі розбудовуючи спроможність цих органів щодо відкритості, прозорості та готовності до діалогу та взаємодії з виборцями й зацікавленими сторонами як складової ефективного процесу ухвалення рішень не лише під час виборчих кампаній, але й на постійній основі. Цей напрямок включає розроблення стратегій і механізмів з залучення громадян, їхній постійний аналіз та формалізацію взаємодії з мешканцями територіальної громади, що буде формалізована у вигляді актів органів місцевого самоврядування. «ГОВЕРЛА» надаватиме допомогу в розробленні комунікаційних методів. Практика свідчить, що сумлінність сплати податків мешканцями громад є чітким підтвердженням ефективної взаємодії між органами влади та громадянами. Хоча фіскальна децентралізація призвела до зростання надходжень до місцевих бюджетів, належний рівень сплати податків в Україні ще не досягнутий. В обраних областях «ГОВЕРЛА» працюватиме над покращенням системи адміністрування місцевих податків, методики збору податків, у тому числі над сприянням передачі повноважень контролю за збором податків від державної податкової служби до органів місцевого самоврядування. Проєкт сприятиме підвищенню спроможності органів місцевого самоврядування з ефективного управління податковими надходженнями задля забезпечення їхньої більшої самостійності. Місцевий економічний розвиток (МЕР) є основою сталості й самодостатнього розвитку місцевого самоврядування. «ГОВЕРЛА» працюватиме разом з головами територіальних громад з метою забезпечення сталого, ефективного та інклюзивного економічного розвитку у громадах, розв'язуючи такі успадковані проблеми, як недовіра до інституту приватної власності та конкуренції, а також підтримуючи боротьбу зі згубним впливом корисливих інтересів.

КОМПОНЕНТ 3: Однією з ключових функцій громадянського суспільства є контроль за органами місцевого самоврядування. Він може здійснюватися окремими громадянами або ініціативними групами; проте він є більш ефективним, коли здійснюється на інституційній основі та забезпечується з боку організацій громадянського суспільства. "ГОВЕРЛА" працюватиме в напрямку підвищення спроможності ОГС зі здійснення громадського контролю, визначати пріоритети своєї діяльності, формувати навички для визначення проєктів, мобілізовувати ресурси та покращувати знання щодо інструментів залучення громадян. Буде докладено подальших зусиль для забезпечення постійного контролю з боку громадян за місцевими ініціативами, наприклад, за проведенням тендерів або для моніторингу впровадження проєктів. Ця діяльність передбачатиме проведення роботи з громадянами шляхом побудову належного рівня довіри до органів влади та підвищення зацікавленості в місцевому самоврядуванні. Основну увагу буде приділено ініціаторам змін на місцях, формальним та неформальним лідерам і активістам (особливо серед жінок та молоді), а також підвищенню спроможності ОГС надавати послуги, які потребує громада, здійснювати нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, наприклад, шляхом моніторингу виконання актів органів місцевого самоврядування та розробки інструментів залучення громадян до процесів управління, які потребують їхньої активної участі.

Підписантами угоди стали селищний голова Ірена Лісова та  керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь