Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб надав важливу інформацію щодо моніторингу питної води

Дата: 12.09.2023 09:48
Кількість переглядів: 288

Фото без опису

     Ми щодня п’ємо воду, і багато хто використовує для цього (а також для приготування їжі) проточну воду з водопровідного крану, криниці або артезіанської свердловини.    Але при цьому  часто ми й не замислюємося про  чистоту або безпеку цієї води. Натомість думати і знати  про це – треба. Адже неякісна вода може стати причиною цілого «букету» захворювань – лікуватися від яких іноді  доводиться дуже довго і дорого. 
 Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб» регулярно проводять моніторинг питної води. Про це розповідає завідувач відділу дослідження фізичних та хімічних факторів Святослав Ковтун. 
- Як часто здійснюються дослідження питної води? 
- У період військового стану ми робимо щоденний аналіз водопровідної воли. Водночас один раз на квартал згідно з затвердженим планом ми проводимо аналіз води джерел централізованого і децентралізованого водопостачання. Говорячи простою мовою – це криниці, каптажі та водопровідні колонки.  
- Які види досліджень води існують? 
- Наша установа проводить такі види досліджень води: органолептичні та санітарно-хімічні, мікробіологічні, паразитологічні та радіологічні. Всі ці  аналізи дозволяють  оцінити якість питної води. Приміром, органолептичний аналіз встановлює запах, смак та прискік води, її каламутність та кольоровість. Санітарно-хімічний аналіз показує поміж іншого вміст заліза, марганцю, нітратів, загальну жорсткість, рівень водневий показник. Мікробіологічний аналіз виявляє у воді бактерії  групи кишкової палички, паразитологічний – гельмінти, їх яйця та личинки, радіологічний – вміст радіоактивних речовини. Загалом за шість місяців 2023 року нашими фахівцями досліджено майже 3200 проб питної води з різних джерел. Майже 600 проб виявили відхилення від норми за різними показниками.  
- А як треба відбирати воду для її аналізу? 
- Існує певний порядок  відбору води. Для санітарно-хімічних та радіологічних досліджень достатньо просто відібрати воду у чисту пластикову пляшку – попередньо спустивши воду з крана 5-10 хвилин.  А для мікробіологічного дослідження необхідний стерильній посуд, який люди можуть взяти у нашій установі.  
- За якими показниками найчастіше трапляються відхилення від норми?
- Якщо мова про колодязну воду – то дуже часто перевищення виявляється за вмістом нітратів. Таку воду категорично забороняється вживати вагітним та дітям до  трьох років. Адже вживання такої води може призвести до виникнення хвороби метгемоглобінемії.  У води зцентралізованих джерел водопостачаннями часто фіксуємо перевищення таких показників як вміст марганцю, заліза, рівень pH. 
- Як можна замовити аналіз питної води у Житомирському ОЦКПХ?
- Для цього варто зателефонувати за номером у Житомирі (0412) 43-78-78, або принести зразок води безпосередньо до нас за адресою: вулиця Велика Бердичівська, 64, кабінет №105.

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної
роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь