ПАРКІНСОНІЗМ: ТРИ ТРИВОЖНІ СИМПТОМИ
Хвороба Паркінсона – це захворювання нервової системи, яке призводить до порушення контролю над рухами в результаті повільно прогресуючої загибелі нейронних клітин головного мозку.
Хвороба була названа на честь Джеймса Паркінсона, британського лікаря, автора «Есе про тремтячий параліч». В 1817 році він описав симптоми захворювання, в тому числі, тремтіння кінцівок (тремор).
Давньоримський лікар Гален, імовірно, ще в II столітті описав таку хворобу, вказавши на її три основні ознаки:
- Тремор спокою (тремтіння частин тіла в стані спокою);
- Постуральна нестійкість (порушення здатності тримати рівновагу в тій чи іншій позі);
- М'язова ригідність (кінцівки при їхньому згинанні та розгинанні застигають у наданому їм положенні).
До основних симптомів хвороби відноситься порушення ходьби та вегетативні розлади. У 80% випадків причини захворювання залишаються невідомими, проте значний вплив на його розвиток можуть мати стрес та спадковість. Також спеціалісти зазначають, що ризики виникнення хвороби Паркінсона зростають при поєднанні кількох із наступних факторів: старіння, спадковість (генетична схильність), деякі токсини і речовини.
Серед інших причин розвитку хвороби: вірусні інфекції, що призводять до постенцефалітичного паркінсонізму, атеросклероз судин головного мозку, перенесені мозкові інсульти на тлі гіпертонічної хвороби, важкі і повторні черепно-мозкові травми.
Профілактика хвороби
На сьогодні неможливо передбачити, у кого розвинеться хвороба Паркінсона. Жодного способу стовідсотково захистити себе від цієї недуги не існує. Серед основних засобів профілактики хвороби Паркінсона виділяють такі:
● ведення здорового способу життя;
● раціональне повноцінне харчування;
● рухливий спосіб життя;
● психологічна готовність до різного роду стресових ситуацій;
● не зловживати алкоголем та наркотичними речовинами;
● уникати токсичних речовин (у тому числі продуктів, явно оброблених хімікатами);
● своєчасно проходити профілактичні медичні огляди та лікувати захворювання, які підвищують ризик розвитку хвороби Паркінсона;
● уникати ситуацій з високим ризиком черепно-мозкової травми (екстремальні види спорту, деякі професії).
Науково доведено: регулярний прийом в їжу ягід червоного, пурпурового і темно-синього кольорів знижує ризик розвитку хвороби Паркінсона.
Доцільно у харчовому раціоні вживати свіжий шпинат, зелений горошок, печінку, горіхи (мигдаль, волоські), насіння соняшника, соєві продукти, однодобове кисле молоко, пророслу пшеницю, лляну або оливкову олію. Ці продукти містять антиоксиданти та мікроелементи, здатні попередити розвиток хвороби Паркінсона.
Людям похилого віку доцільно мати певні хобі, наприклад, займатися садівництвом, розведенням квітів. Це підтримуватиме певний рівень фізичної активності, заповнить дозвілля та дасть багато позитивних емоцій.
Завжди почувайтеся молодими та здоровими!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».