Частина І: Тестовий велосипедний маршрут Гришковецькою громадою

Дата: 04.07.2022 12:06
Кількість переглядів: 392

Сонячного червневого ранку розпочато реалізацію одного із чотирьох продуктів проєкту "Creative Galchynets", який пройшов технічний відбір у межах грантового сезону 2022 року Українського культурного фонду, але був відкладений в результаті навали російських орків.

В тестовому режимі створюємо туристичну велоподорож цікавими місцями нашої громади по маршруту протяжністю 36 км Гришківці - Половецьке - Гальчин - Старий Солотвин - Журбинці - Половецьке - Гришківці.

Фото без описуПерша зупинка у селі Половецьке. Це старовинне село, назва якого походить від половців, що в далекі часи мали тут поселення. Село зустрічає великим ставом  з чудовим колоритним місточком. Варто трохи проїхати центральною вулицею та звернути ліворуч на бруківку -  і огортає неймовірний запах полуниці, адже навколо лани цієї смачної ягоди, а ще й лохини, малини, ожини…Фото без опису

Звернувши з польової дороги в ліс можна потрапити до кринички з цілющою водою, до якої частенько навідуються люди. А у 10-ту п'ятниця після Паски жителі села Половецьке хресним ходом йдуть до кринички, а батюшки святять в ній воду. Адже в Половецькому Десятип'ятниця — найшанованіше свято. Відзначають його, як престольне, особливо урочисто. Його нині немає в церковному календарі й уставі. Та воно зберіглося в поєднанні давніх українських традицій з віруваннями християн.
Тут можна освіжитися холодною водою та взяти її з собою в дорогу. Ще трохи лісової дороги - і розстеляється чарівне плесо Піскаватора - це колишній піщаний кар’єр, що наповнився водою, і є улюбленим місцем відпочинку людей з ближніх сіл і міста.

Наступна зупинка - село Гальчин. Тут під крислатим каштаном та величною тополею, біля дивовижного старовинного маєтку родини Чайковських можна  трішки відпочити. Адже  це місце дихає історією минулих поколінь і дивиться на Фото без описуприсутніх зіницями своїх вікон, мовби запрошуючи зайти всередину. Стіни пахнуть глиною,  пам’ятають атмосферу великих балів та званих вечорів, які влаштовували господарі. А родинна купальня панів Чайковських, що розташувалася поруч з садибою,  і сьогодні зачаровує невеликим озерцем зі скелястими берегами.

Дорога повз мальовничий сьомацький ліс та золотаві лани приводить до найдальшої точки веломаршруту - села Старий Фото без описуСолотвин. А романтичний настрій в цій місцині створює  відомий на всю Україну Будинок Рибалки на Острові Кохання. Тут можна довго милуватися, зачаровуватися та насолоджуватися природною красою.

Шкода, що влітку немає змоги попасти в урочище Вовча Скала, яке знаходиться посеред поля між селами Гальчин і Старий Солотвин - поле засіяне соєю… Але тільки пройдуть жнива, місце стане доступним для відвідувачів та туристів.

Більше фото та відео на сторінці Facebook.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь