Гастрофест «Білий борщ, і не тільки!»

Дата: 05.10.2022 13:03
Кількість переглядів: 358

1 жовтня 2002 року, у суботу, ми вперше провели гастрофест «Білий борщ, і не тільки!»

Пампушки, домашній хліб, пиріжки з цукровим буряком, горохом, квасолею і маком, капустою, вишнями та яблуками, солотвинські вареники, коржі з маком, киселиця і узвар, ковбаси, голубці і ще безліч всіляких смаколиків, від яких розбігалися очі і паморочилося в голові від смаку.

Але головною стравою став борщ на будь-який колір та будь-який смак.

Адже борщ - це те, без чого не може обійтися жоден українець, без чого відразу розпадеться життєвий ланцюг.

Страви готували вправні господині, які з’їхалися у село Гальчин з усіх куточків Гришковецької громади.

Головною родзинкою гастрофесту був БІЛИЙ БОРЩ – старовинна автентична страва, в яку вклали душу, дитячі спогади та шматочок історії…

Гості гастрофестивалю переступили поріг та пройшлися екскурсією стародавнім родинним маєтком ХІХ століття, у якому народився і мужнів відомий політичний та літературний діяч Михайло Чайковський. Доторкнулися до мрії, історії та духу авантюризму. В маєтку ще залишилася пам’ять мудрих народних традицій, що споконвіку формували в людині добрі почуття, працьовиту вдачу, чутливу до краси душу, патріотизм та любов до рідного краю.

Просторе подвір’я об’єднало людей, які перетворити мрію в реальність. Це люди, які повсякчас допомагали  – давні знайомі, люди, з якими ніколи не бачилися, ті, хто підказував інформацію, контакти та давав напрямок руху, ті, хто приймав участь у культурних толоках, ті, хто вишукував по старих і забутих будинках та на горищах справжні скарби, ті, хто шив, варив, мив, мастив, білив, ремонтував, ті, хто повірив  і не давав загаснути вогнику ентузіазму.

Приємно здивованими були щасливчики, які придбали виграшні лотерейні квитки, та повезли додому традиційний український глиняний посуд.

А ті, хто змогли викупити лоти смачного Аукціону, а боротьба була серйозна: банку заквашених цукрових буряків, тацю смачних фруктів, запеченого гарбуза зі смачною начинкою та неперевершену фаршировану рибу, привезли додому на згадку частинку фесту.

Cупровід фесту здійснювали:
- фольклорний ансамбль «Калини цвіт»;
- зразковий ансамбль фольклорного співу ЦПО ім. О. Разумкова «Вінець» – керівник Лариса Кулінич;
- танцювальний колектив «Перлинки»;
- сімейний дует «НеСаМі»;
- вокалістка Тетяна Вітюк;
- проникливі вірші декламувала Юлія Кузьміна;
- представники проекту «Кіно заради Перемоги».

Віримо, що кожен знайшов заняття для своєї душі, і заразом зробили  благодійну справу - зібрали 16 200 гривень для підтримки наших захисників, які захищають нас на передовій, та відродження Гальчинецького маєтку на  базі простору "Creative Galchynets".

Це лише початок великої роботи, попереду ще багато цікавих планів, які будемо втілювати в життя всі разом заради популяризації України навіть у війну!

Продукт "Гастрофест "Білий борщ, і не тільки!" створений проєктом "Creative Galchynets". Грантовий сезон Українського культурного фонду 2022.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь